Den politiske skandalen for Sveriges nye borgerlige regjering vokser. Det ene liket etter det andre dundrer ut av toppolitikernes skap. Så langt har ingen forlangt hele regjeringens avgang.

I går ettermiddag innrømmet finansminister Anders Borg at også han hadde betalt hushjelp svart og at han ikke hadde rapportert om utbetalinger til familiens barnevakt.

— Jeg har gjort alvorlige feil og det beklager jeg, sa Borg og la til at han gjerne vil fortsette i jobben, men at det ikke er opp til ham å bestemme.

Så sent som mandag sa Borg at han ikke vil moralisere over dem som har betalt svart.

De svarte pengene

Det var i et intervju med nyhetsbyrået TT at Borg kom med innrømmelsen. Han mener selv at familien, både når det gjelder hushjelpene og barnevaktene, har holdt seg under den skattefrie grensen på 10.000 kroner. Betaler man mer enn det, må det betales arbeidsgiveravgift. Samtidig skal alle beløp over 1000 kroner rapporteres til skattemyndighetene. Det har ikke finansministeren gjort. Borg mener at hushjelpen har tatt imot betaling fra flere, og dermed arbeidet svart.

Statsminister Fredrik Reinfeldt forsvarte i går kveld både finans- og immigrasjonsministeren. Han sa at Anders Borg «ikke skal hindres av at han i sitt tidligere liv har betalt svart for hjelp i hjemmet». Han advarte mot medienes jakt «på ufeilbarlige mennesker».

Statsminister Fredrik Reinfeldt og de statsrådene som har rotet det til for seg selv og regjeringen, får så ørene flagrer av politiske venner i regjeringspartiene.

Bør gå av

Tidligere riksdagsmedlem Henrik Westman har representert Moderaterna i mange år. Han krever at innvandringsminister Billström må gå av og at partiet kommer «voldsomt skadet» ut av saken.

Lederen av Kristdemokratenes ungdomsparti, Ella Bohlin, sier det dypest sett dreier seg om moral:

— Hele situasjonen er utrolig dum og beklagelig.

— Å si nei til svart arbeid, å betale sin skatt og sin tv-lisens er ganske enkelt et bidrag for å opprettholde velstandssamfunnet. Hvordan skal vi kunne forlange av vanlige folk at de skal følge lover og beslutninger, når politikerne ikke gjør det? spør Bohlin.

— Vi trenger mer hederlighet. Hele saken er meget alvorlig, og absolutt skadelig, slår Bohlin fast.

Handlingsplanen mot svart arbeid og fusk har Kristdemokratene drevet frem. Nå må Bohlin erkjenne at planen, som ble lansert i statsbudsjettet på mandag, er så godt som død. Regjeringens autoritet er med andre ord svekket.

Ille for alle partiene

Men trass i Bohlins krasse reaksjon mot de konservative politikerne, mener hun at innvandringsminister Billström ikke bør gå av:

— Han bør bli sittende. Hans overtramp er ikke av det groveste, og etter hva jeg forstår er også de manglende lisenspengene nå betalt. Men viktigst av alt er at nok en avgang er ødeleggende for arbeidsgleden til hele regjeringen. Situasjonen er like ille for oss andre som det er for Moderaterna, sier Bohlin. Hun legger til at det er i ferd med å gå politikk i saken siden tidligere statsminister Göran Persson har krevd hans avgang. Det kan føre til at den borgerlige politikerne slutter rekkene.

Fredrik Reinfeldt har det ikke bråtravelt med å erstatte de to avgåtte statsrådene. Kontorene står tomme i regjeringskvartalet i Stockholm sentrum, i påvente av at de skal finne frem til to egnede kandidater. Og denne gangen skal det ikke gjøres noen blemmer. Nye statsråder vil bli avkrevd forsikringer om at de har et plettfritt rulleblad.

Innvandringsminister Thomas Billström var i går tilbake på jobb etter å ha vært sykmeldt siden det ble avslørt at han ikke hadde betalt tv-lisens. Han avviste at sykmeldingen skyldtes avsløringen, og at han ganske enkelt trengte søvn og hvile. Samtidig sier han at det ikke er aktuelt å gå av, og at han og statsministeren har pratet ut om saken.

Håvard Bjelland
Håvard Bjelland