Allerede mandag ble "alvorlig mistanke" vekket etter at det ble tatt prøver fra seks storfe på en gård ved landsbyen La Baroche-Gondouin i det vestlige franske fylket Mayenne, på grensen mellom Loire-området og Normandie. Tirsdag bekreftet det franske landbruksdepartementet mistanken om at munn— og klovsyke nå har nådd det europeiske kontinentet. Hele besetningen på 114 dyr ble avlivet allerede mandag.

Karantene Gården som nå er rammet, er nabo til en gård som hadde importert dyr fra Storbritannia, ifølge landbruksdepartementet i Paris. Denne sauebesetningen ble satt i karantene 27. februar og avlivet i begynnelsen av mars.

Franske myndigheter har helt siden det første munn- og klovsyketilfellet ble rapportert i Storbritannia 19. februar, handlet som om sykdommen også var et faktum i Frankrike. 73.000 dyr er allerede avlivet og ytterligere 27.000 står for tur. Flere gårder i en rekke fylker har blitt satt i karantene og det er foretatt systematisk desinfisering av kjøretøy som er kommet fra Storbritannia.

Frykter flere tilfeller Med utbruddet av munn- og klovsyke i Frankrike, er håpet om at sykdommen skulle være begrenset til Storbritannia knust. Landbruksminister Jean Glavany sa til fransk radio torsdag at han frykter at man står overfor flere utbrudd.

— Ja, jeg frykter at det vil bli flere tilfeller. Samtidig skal jeg gjøre alt jeg kan for at de blir så få som mulig, sa Glavany.

Forbud EUs veterinærer innførte forrige uke strenge tiltak for å hindre spredning. All transport av dyr ble forbudt i to uker, i likhet med kjøttmarkeder. Forbudet mot import av dyr fra Storbritannia ble forlenget til 27. mars.

Veterinærene gikk imidlertid imot en storstilt vaksinering fordi de mente at sykdommen lot seg begrense ved å avlive dyr i risikosonen. Et annet argument for ikke å vaksinere var at sykdommen på det tidspunktet ikke hadde spredd seg til land utenfor Storbritannia.

Italia Mistanken om munn- og klovsyke ble tirsdag vekket i Italia, der man fryktet at sykdommen hadde brutt ut i en sauebesetning importert fra Frankrike. Besetningen på 390 dyr er satt i karantene i påvente av endelige resultater av blodprøvene.

I Tyskland ble derimot en karantene av en storfebesetning i Niedersachsen hevet etter at tidligere mistanke om munn- og klovsyke til slutt ga negative prøver. (NTB) Les også: Landbruksminister Hanssen i krisemøte Mistanke om munn- og klovsyke i Italia Fakta/munn- og klovsyke *Munn- og klovsyke (MKS) er en ekstremt smittsom virussykdom som rammer klovdyr. Både husdyr som storfe, småfe og svin og ville dyr som rådyr og hjort kan blir angrepet.

*Sykdommen gir feber, depresjon, bevegelsesbesvær, kraftig sikling og dannelse av væskefylte blærer i munnhule, nesehule, på mulen, i huden og på jur og spener.

*Munn- og klovsyke er ikke farlig for mennesker, men mennesker kan fungere som smittebærer ved at viruset kan overleve i neseslimhinnen i mer enn 48 timer.

*Det har de siste ukene vært registrert 163 tilfeller av sykdommen i Storbritannia, mens tirsdagens tilfelle i Frankrike er det første som er registrert på kontinentet i denne omgang.

*Storbritannia hadde i 1967-68 historiens største utbrudd av sykdommen. Det ble slaktet 434.000 klovdyr, og epidemien kostet landet 3 milliarder kroner. Norge har ikke hatt sykdommen siden 1952, mens Danmark var rammet i 1983 og 1985.