Spør en del republikanere hva som egentlig ligger bak sexskandalen som førte til at Mark Foley trakk seg fra Kongressen, og de gir deg en liste med kjente skyteskiver.

Blant dem som blir beskyldt for å stå bak er det demokratiske parti, medarbeidere til ekspresident Bill Clinton, milliardæren George Soros, og mediene.

Det er også blitt satt spørsmålstegn ved motivene til dem som anonymt har gitt e-poster til journalister, og til personen – bare kjent som «nobody» – som først publiserte dem på internettsiden StopSexPredators.

Nekter å gå

Den republikanske lederen i Representantenes hus Dennis Hastert beklaget torsdag Kongressens håndtering av sexskandalen som har rammet partiet, men tross kraftig press nekter han å trekke seg.

Republikaner-lederen lovet på en pressekonferanse å etterforske hvilken kontakt republikaneren Mark Foley har hatt med de unge guttene. Men samtidig rettet han pekefingeren mot andre.

– De som ønsker å se denne saken eksplodere er ABC News og en rekke demokrater, folk som er finansiert av George Soros, sa Hastert til Chicago Tribune.

– Timingen bekymringsverdig

Hastert hevder også at medarbeidere til Bill Clinton visste om beskyldningene mot Foley, og at de kan ha stått bak avsløringene av e-postene bare noen uker foran mellomvalget til Kongressen. Men republikaner-lederen har ikke lagt fram noe bevis for påstandene.

– Alt jeg vet er det jeg hører og ser, sier Hastert, som slåss for å beholde jobben.

Republikanernes majoritetsleder John Boehner peker på at noen av e-postene ble gitt til St. Petersburg Times, som bestemte seg for ikke å trykke dem. Også Boehner setter spørsmålstegn ved tidspunktet avsløringen kommer.

– Timingen er bekymringsverdig. Forsinket ABCs kilde offentliggjøringen av Foleys beskjeder for å få størst mulig politisk effekt? spør Boehner.

Gransking

Etikkomiteen i Representantenes hus i USA skal nå granske den stadig mer vidtrekkende sexskandalen som har rammet det republikanske partiet.

Komiteen har krevd å få tilgang til dokumenter og få høre forklaringer fra en rekke representanter i Kongressen.

Granskingen blir igangsatt etter at det ble kjent at republikaneren Mark Foley skal ha sendt e-post med seksuelt innhold til flere unge menn og gutter. Foley trakk seg fra Representantenes hus fredag etter avsløringene om e-postene, og at den yngste av mottakerne skal ha vært 16 år og jobbet i Foleys stab.

Granskingskomiteen består av både republikanere og demokrater og skal prøve å finne ut om den republikanske ledelsen håndterte saken på best mulig måte.