Da stemmesedlene fra rundt 40 prosent av valglokalene var talt opp i 22-tiden søndag kveld, lå PP an til å få 182 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingens andrekammer, eller «underhus».

Sosialistpartiet PSOE lå an til å få 111 plasser.

Dermed tyder alt på at Spania går mot et regjeringsskifte, der PPs leder, 56 år gamle Mariano Rajoy, blir ny statsminister.

Mange velgere er skuffet over sosialistene, som får ansvaret for de store økonomiske problemene landet sliter med.

Skifter

Hvis valgutfallet blir slik det så ut til søndag kveld, blir Spania det femte av landene i eurosonen som bytter regjering i år. Fra før av har Irland, Portugal, Hellas og Italia — som i likhet med Spania bruker EUs felles valuta euroen - skiftet ut sine regjeringer.

Den påtroppende regjeringen i Madrid må gjennomføre harde innstramminger for å få kontroll over utviklingen i eurosonens fjerde største økonomi. Mariano Rajoy har lovet å gjenreise økonomien, men samtidig gjort det klart at dette kan medføre nye innstramminger.

— Jeg er klar til å sette det spanske folkets ønsker ut i livet, sa Rajoy da han avla stemme ved et valglokale i Madrid søndag.

— Men det kommer ikke til å bli lett, tilføyde den 56 år gamle tidligere innenriksministeren, som regnes som moderat konservativ.

Elendig

Sosialistpartiet ser ut til å ha gjort sitt dårligste valg noensinne. Dets statsministerkandidat Alfredo Pérez Rubalcaba blir holdt medansvarlig for det mange mener er en mislykket politikk fra avtroppende statsminister José Manuel Rodriguez Zapateros og hans mannskaps side.

Enkelte spanjoler mener de økonomiske problemene stikker så dypt at alminnelige mennesker uansett vil få svi i lang tid framover.

— Vi kan velge hvilket fett vi skal stekes i, men stekt blir vi uansett, sa statstjenestemannen José Vasquez da han stemte i Madrid søndag.

Valgdeltakelsen søndag så ut til å ha vært forholdsvis lav.

Prosessen med et regjeringsskifte i henhold til Spanias grunnlov er svært tidkrevende, og derfor vil Rajoys regjering neppe kunne tiltre før 21. eller 22. desember, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Baskere

Et nytt baskisk valgforbund, Amaiur, har sikret seg minst seks plasser i nasjonalforsamlingen i Madrid, meldte kringkastingsselskapet RTVE. Amaiur bruker rent politiske midler i sin kamp for en uavhengig baskerstat i det som i dag er det nordlige Spania.

Valgforbundet gjorde et bra valg i de baskiske områdene, etter at ETA-geriljaen i oktober i år kunngjorde at den legger ned våpnene. ETAs væpnede kamp hadde da vart i rundt 40 år og kostet 829 menneskeliv.

Velgerflukten fra PSOE ser ut til å ha gitt framgang for det venstresosialistiske partiet Izquierda Unida, skrev nyhetsbyrået DPA søndag kveld. Men det var uklart om Izquierda Unida ville bli representert i den nye nasjonalforsamlingen.