Seks personer ble drept, blant dem en ni år gammel jente, i en skyteepisode i Arizona i USA lørdag. 12 andre ble skadet.

Kongressmedlem Gabrielle Giffords og en føderal dommer er blant ofrene, melder CNN. Dommeren skal være blant de drepte.

Gifford ble truffet i hodet og kjemper for livet.

Tilstanden beskrives sent lørdag kveld norsk tid som kritisk, men en talsmann for University Medical Center er optimistisk.

— Jeg er så optimistisk som det er mulig å bli i denne situasjonen, sier doktor Peter Rhee ved University Medical Center i Tucson.

Obama: Ubeskrivelig tragedie

Giffords partikollega, president Barack Obama, fordømmer skytingen, og omtaler den som en ubeskrivelig tragedie.

— Dette er mer enn en tragedie for dem som var involvert, det er en tragedie for Arizona og en tragedie for hele landet, sier Obama ifølge NTB.

Giffords og flere medlemmer i staben hennes ble skutt mens hun holdt en tale utenfor en dagligvarebutikk i Tucson.

Ifølge Fox News begynte en mann å skyte vilt rundt seg, og politikeren skal ha blitt skutt på kloss hold i hodet.

Flere medier har identifisert ham som Jared Lee Loughner. 22-åringen ble lagt i bakken av folk som så ham forsøke å flykte og ble pågrepet. Politiet har også beslaglagt et håndvåpen.

Det er foreløpig ikke kjent hva motivet for skytingen kan være.

Andrea Gooden, et vitne som befant seg i et kontor like over gaten for butikken, sier til Fox at hun hørte flere skudd. Like etter løp folk over parkeringsplassen. Et annet vitne sier til CNN at han hørte mellom 15 og 20 skudd, og at folk løp fra stedet og skrek.

Ifølge kilder CNN har snakket med hadde ikke Giffords med seg sikkerhetsvakter under arrangementet. Kongresskvinnen varslet på Twitter at hun skulle holde et politisk møte lørdag hvor hun skulle snakke direkte til velgerne.

«My 1st Congress on Your Corner starts now. Please stop by to let me know what is on your mind or tweet me later....», meldte hun via den populære mikrobloggingstjenesten lørdag kveld norsk tid.

Topp-politikeren skal ha en rekke liknende møter de siste årene. Tre av møtene fant sted på samme plassen som skudd-dramaet utspilte seg.

Våpentilhenger

Giffords, som representerer Arizona, ble valgt inn i Kongressen i 2006.

I presentasjonen på hennes egen hjemmeside fremgår det at hun er tilhenger av retten til å bære våpen og at hun selv har hatt skytevåpen.

Hun hadde innvandringsreformen, stamcelleforskning, alternative energikilder og økt minstelønn som andre kjernesaker, melder Reuters.

Republikanernes majoritetsleder i Representantenes hus, John Boehner, sier det er en tragisk dag for USA.

— Jeg er forferdet over det meningsløse angrepet på kongresskvinne Gabrielle Giffords og medlemmer av hennes stab, sier Boehner i en uttalelse.

Gabrielle Giffords var nygift med astronauten Mark Kelly. Hun uttrykte aldri noen uro for sin egen sikkerhet, sier venninnen Sylvia Lee til CNN.