Dermed går annetkammeret i den amerikanske Kongressen imot Senatet, som onsdag vedtok en forlengelse i seks måneder for at lovgiverne skulle få tid til å finne en akseptabel balanse mellom sikkerhet mot terrorisme og vern av enkeltindividet.

Det var republikaneren James Sensenbrenner fra Wisconsin, som leder justiskomiteen i Representanthuset, som overtalte lovgiverne til å vedta en kortere frist. Han støtter Det hvite hus’ ønske om å gjøre den omstridte loven permanent.

Ifølge kilder i Kongressen vil president George W. Bush signere loven, selv om han ikke ønsket noen utsettelse av Patriot Act.

Demokratene i Senatet, med støtte fra noen republikanere, ønsker å sørge for bedre vern av borgerrettighetene til amerikanske borgere i Patriot Act før den blir permanent.

Loven ble først vedtatt kort etter terrorangrepet 11. september 2001 for å gi regjeringen mer myndighet til å utføre hemmelige husundersøkelser, avlytte telefoner og sjekke registre og regnskaper, for eksempel hos bokhandlere og biblioteker, for å spore opp mulige terrorister.

Skepsisen til at loven undergraver borgernes rettigheter er økt etter at det ble avslørt at president Bush allerede for tre år siden ga ordre om overvåking av telefoner og e-post uten rettslig godkjenning.