-Som følge av en kombinasjon av byråkratisk treghet, politisk varsomhet og urealistiske forventninger, er vi slettes ikke sikre på den kursen vi fører i Irak, sa formannen i Senatets utenrikskomité, den republikanske senatoren Richard Luger, tirsdag.

Han fikk støtte fra sin partikollega Lincoln Chafee, som er irritert over at Bush-administrasjonen fortsatt forsøker å rettferdiggjøre krigen mot Irak som et ledd i krigen mot internasjonal terrorisme.

-Det ergrer meg virkelig når man snakker om krigen i Irak i lys av 11. september, når bevisene taler for det motsatte, sa Chafee.

Irak blir knapt nevnt i Kongressens nærmere 900 sider lange granskingsrapport om terrorangrepene mot USA i september 2001.

Budsjettdirektøren i Det hvite hus, Joshua Bolton, orienterte tirsdag Senatet om at kostnadene med å gjenreise Irak bare i inneværende år vil beløpe seg til drøyt 52 milliarder kroner.

Pentagon-talsmenn har tidligere anslått at USAs militære nærvær i Irak koster nærmere 29 milliarder kroner måneden, og flere ledende representanter i Kongressen har stilt spørsmål ved om denne prisen er for høy.

Utenrikskomiteen i Senatet ønsker å la USAs allierte ta en større del av kostnadene i Irak, men mange land vil bare bidra dersom FN overtar det formelle ansvaret for gjenoppbyggingen.

Senator Richard Luger advarte tirsdag mot fare for å mislykkes i Irak, og sa at dette vil sette de amerikanske interessene i regionen minst en generasjon tilbake og samtidig øke faren for nye terroraksjoner mot USA.

(NTB)