Det slås fast av ekspertgruppen på fem personer som Sikkerhetsrådet satte ned for å etterforske saken. Ekspertgruppen sier i en rapport at Ugandas president Yoweri Museveni og Rwandas Paul Kagame er «medskyldige», siden de ikke har gjort nok for å hindre at deres medarbeidere beriker seg på Kongos naturressurser. Utnyttingen har pågått i alle de tre siste årene Kongo har hatt borgerkrig. Ekspertgruppen sier ikke eksplisitt om de to maktmennene har hatt personlig utbytte av krigen som startet i 1998.

— Utenlandske hærstyrker driver en systematisk utnyttelse av Kongos naturressurser, heter det i den 56 sider lange rapporten som ble offentliggjort mandag.

Gruppen oppfordrer Sikkerhetsrådet til å forby eksport av blant annet tømmer, diamanter og gull fra Rwanda, Uganda og Burundi. De anbefaler at eksportforbudet også gjelder coltan, som brukes i høyteknologiprodukter, alt fra mobiltelefoner til atomreaktorer.

Videre anbefaler gruppen finans— og våpenblokade av Rwanda og Uganda. Begge land har engasjert seg direkte i borgerkrigen i Kongo og har soldater inne i landet som kjemper på opprørernes side.

NTB