Utsendinger fra FN, EU og USA har de siste dagene fartet på kryss og tvers i regionen i et forsøk på å hindre at opprørsgeneral Laurent Nkunda og hans tutsimilits gjenopptar sin offensiv.

Nkunda har de siste ukene drevet kongolesiske regjeringsstyrker fra skanse til skanse i Nord-Kivu-provinsen, foran øynene på en hjelpeløs FN-styrke.

På vandring

Flere hundre tusen sivile, mange av dem fra før internflyktninger, er på vandring langs de gjørmete veiene i Øst-Kongo.

– Over 1,6 millioner internt fordrevne er fanget i denne krisen, og det er ikke enkelt å nå dem. De mangler mat, vann og andre nødvendigheter, konstaterer Storbritannias utenriksminister David Miliband.

Sammen med sine utenriksministerkolleger fra Frankrike og Belgia, Bernard Kouchner og Karel De Gucht, og USAs viseutenriksminister for Afrika, Jendayi Frazer, har Miliband de siste dagene drevet skytteldiplomati og ved selvsyn sett hvilke forhold flyktningene lever under.

Møtte lederne

Utsendingene har forsøkt å overtale Kongos president Laurent Kabila til å gjøre mer for å avvæpne hutuopprørerne i Øst-Kongo. Samtidig har de lagt press på Rwandas leder Paul Kagame for å få ham til å tvinge Nkundas tutsiopprørere til å legge ned våpnene.

Et fransk forslag om å tilføre FNs fredsstyrke (MONUC) mer kraft med 1.500 soldater fra EU, er inntil videre lagt på is, og det fokuseres nå i stedet på å få inn mer humanitær hjelp.

– Det er fare for utbrudd av smittsomme sykdommer og feilernæring i området, advarer Miliband som søndag møtte Tanzanias president Jakaya Kikwete i Dar-es-Salaam.

Vender tilbake

Tutsiopprørerne hevder nå å ha kontroll over store deler av Nord-Kivu og oppfordrer flyktningene til å vende hjem.

Tusenvis av flyktninger har fulgt oppfordringen, mange av dem tvunget av sult ettersom det var lite eller ingen hjelp å få der de hadde flyktet.

Hjelpearbeidere er også på vei tilbake, og norske Flyktninghjelpen var blant dem som søndag returnerte til provinshovedstaden Goma for å fortsette sitt arbeid der.

En kolonne med nødhjelp vil mandag bli sendt til byen Rutshuru, som er kontrollert av opprørerne. Dette er den første hjelpen som når fram til byen på en uke, ifølge FN.

Lover beskyttelse

Nkunda har lovet å bedre levekårene for sivilbefolkningen i området og har stasjonert vakter rundt flere flyktningleirer for å sørge for ro og orden.

Den internasjonale menneskerettsorganisasjonen FIDH, som er en sammenslutning av 144 menneskerettsorganisasjoner verden over, kommer samtidig med krass kritikk av kongolesiske regjeringsstyrker.

– Regjeringssoldatene har plyndret, gjennomført utenomrettslige henrettelser og voldtatt sivile, slår FIDH fast.