Kanskje ble gårsdagen en dag uten noe klart høydepunkt for kong Harald og dronning Sonja i Belgia. Vaflene i Sjømannskirken i Antwerpen ble det nemlig ikke tid til.

Besøket i den lille kirken kunne blitt et høydepunkt for det norske og det belgiske kongeparet i går. Men for det første var det ikke mange av byens rundt 200 nordmenn som benyttet sjansen til å få de kongelige på nært hold, og for det andre skar det seg litt med vaflene.

I sin tale lovpriste kong Harald Sjømannskirkens vedvarende virksomhet verden over, enda sjøfolkene for lengst er avløst av trailersjåfører og folk i EU-relaterte jobber i gjestenes rekker.

Og for de få sjøfolkene som fortsatt finnes, har «kjerka» slett ikke mistet betydningen, mener kongen.

— Med færre nordmenn om bord på hvert skip blir behovet for kontakt med landsmenn kanskje enda større enn før, sa kong Harald.

Duften av vafler

Og han unnslo ikke å sveipe innom det kulinariske:

— Hver gang jeg kommer inn i en slik kirke, blir jeg øyeblikkelig oppmerksom på atmosfæren av tradisjon og samfølelse - styrket av den delikate duften av kaffe og nystekte vafler, sa kong Harald.

Vaflene var dessverre ikke synlige fra der vi befant oss, men det skal ha befunnet seg et fat i kongeparenes umiddelbare nærhet. I det som kanskje var en blanding av tidsnød og tanken på nær forestående lunsj, ble vaflene - etter det vi erfarer - ikke rørt før de kongelige strøk på dør.

Norsk design

Tidligere på dagen hadde dronning Sonja åpnet en utstilling av norsk design i Brussel sentrum. Voluminøst sett var det ikke all verden den nye generasjonen av norske designere fikk vist frem, men noen pene gjenstander var det da på langbordet. En parfymedispenser laget av Cecilie Frostad Egeberg fra Bergen, for eksempel.

— Den ble laget som hovedprosjektet mitt ved St. Martins designskole i England, og selvsagt er det morsomt og stimulerende å få den utstilt i en slik sammenheng, sier Frostad Egeberg.

Hun håper nå å skape seg en karriere i designfaget, noe som ikke er enkelt i Norge. Dronningene Sonja og Paola var i alle fall imponerte over det de fikk se.

Ellers besøkte de to kongeparene blant annet rådhuset i Antwerpen, der en stor flokk skolebarn var møtte frem med norske og belgiske flagg. De var så opplevelsessultne at de i en tidlig fase forvekslet deler av det norske pressekorpset med kongefamiliene.

Dysleksi

I kjølvannet av kongeparets besøk finner det også sted en rekke seminarer - denne gangen ikke bare om olje. Et mer utradisjonelt innslag i det pågående norske fremstøtet i Belgia var gårsdagens konferanse om dysleksi. 25 norske og 65 belgiske fagfolk deltok, og avdelingsleder Ragnar Solheim ved Senter for leseforskning ved Høgskolen i Stavanger var godt fornøyd etterpå:

— Vi i Norge ligger langt fremme i arbeidet med å hjelpe dyslektikere med informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Belgierne ønsket å lære av oss, og det er spennende for oss å få lov til å bidra, sier Solheim.

I BRUSSEL I GÅR: Dronning Sonja og dronning Paola besøkte i går Galleri Vizo i Brussel, som fremmer design og håndverk gjennom å organisere utstillinger av samtidskunstnere og designere. Her dronningene i samtale med Cecilie Frostad fra Bergen.<br/> FOTO: KNUT FALCH/SCANPIX