Kledd i gullbrodert kappe inntok Libyas leder, Muammar Gaddafi, sin nye stilling som leder av de 53 landene i Den afrikanske union (AU).

Det var Nord-Afrikas tur til å lede AU det neste året, så det er intet overraskende i valget av Gaddafi på AU-toppmøtet i Addis Abeba. Men valget skjedde på tross av protester fra menneskerettsgrupper. Heller ikke alle afrikanske ledere er trygge på at de i internasjonale sammenhenger vil være best representert av en, mildt sagt omstridt, diktator.

40 år ved makten

66-årige Gaddafi, som kom til makten ved et kupp som 27-åring i 1969, ble i en årrekke avskrevet som en av verdens verste pariaer på grunn av Libyas aktive støtte til internasjonal terror.

Daværende amerikanske president, Ronald Reagan, kalte ham «Afrikas gale hund», men de siste årene har Gaddafi lykkes med unnskyldninger og kontant-erstatninger å sette strek over fortidens forbrytelser og vende tilbake til det gode selskap.

I fjor utropte 200 tradisjonelle afrikanske ledere Gaddafi til «kongenes konge», og på toppmøtet i Addis var han omgitt av andre tradisjonelle konger i overdådige klesdrakter. Så opptatt er han av tittelen at han før møtet sendte rundt et brev som minnet arrangørene om at han gjerne ville plasseres standsmessig.

Gaddafis ord

Gaddafi etterfølger Tanzanias pragmatiske president, Jakaya Kikwete. Det nes-te året vil det være den libyske lederen som skal uttale seg om hva de 53 medlemmene av AU vil gjøre med konflikter som dem i Somalia, DR Kongo, Darfur og Zimbabwe.

Organisasjonen har blandet seg i en rekke konflikter, men mangel på militære muskler gjør det vanskelig å tale med tyngde. På toppmøtet oppfordret de afrikanske lederne Vesten til å oppheve alle sanksjoner mot Robert Mugabes regime etter at det forleden ble inngått en avtale om maktdeling som om kort tid skal gjøre opposisjonsleder Morgan Tsvangirai til statsminister i Zimbabwe.

Afrikas forente stater

Lederskapet i AU gir Gaddafi anledning til å profilere seg selv og sine visjoner for kontinentet. Selv om det lyder som en drøm uendelig langt frem i tid, har den libyske lederen ofte snakket om en felles regjering for alle 53 afrikanske land. Han anbefaler også å danne en afrikansk hær, å innføre felles valuta og utstede et afrikansk pass som gjør det mulig å reise fritt over hele kontinentet.

Søndag diskuterte lederne et libysk forslag om å etablere Afrikas forente stater. Det er urealistisk nå, men toppmøtet ble i stedet enig om å gi mer makt til AUs kommisjon, sa AUs avgående leder, Kikwete.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

KONGE: Muammar Gaddafi lytter til åpningsseremonien under kongressen i Den afrikanske union. Rundt ham sitter de tradisjonelle kongene.
ANTONY NJUGUNA