Svenskekongen giftet seg med tyskbrasilianske Silvia Sommerlath 19. juni 1976. 34 år senere holdt han sin tale for brudeparet, kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Han ønsket dem til lykke, men sa følelsen denne dagen har to sider:

— Gleden ved å se sitt barn frigjøre seg er krydret med et stikk av smerte, innrømmet kongen, men var raskt til å påpeke at dette ikke var negativt ment:

— Jeg kan ikke ønske dere noe større enn å oppleve akkurat den delen av livets rikdom.

Kronprinsesse Victoria var tydelig rørt av ordene fra faren.

Rose til mor

At kong Carl Gustafs åpningsord var til dronning Silvia overrasket nok mange:

— Kjære elskede make. Det er i dag også vår bryllupsdag, så jeg vil takke deg varmt og inderlig for den kjærlighet du har gitt meg, sa han, før han gikk over til dronning Silvia og overrakte en rosa rose og kysset hånden hennes ømt.

Deretter fortsatte han talen til lørdagens hovedpersoner.

— Jeg er din far, og du er min elskede datter. Ingen skal tro annet enn at mitt høyeste ønske er å se deg lykkelig. Det har derfor vært selvklart for din mor, dronningen, og meg, at du, som et hvert menneske i vårt land, fritt og uten press skal velge deg den livskamerat som ditt hjerte velger, sa kongen, før han fortsatte.

— Jeg har i dag markert dette ved å ledsage deg frem til din blivende make, og dermed samtykket til ekteskap som grunnloven pålegger meg.

Mot slutten henvendte han seg direkte til Daniel og gratulerte ham med valg av livsledsager, til lav humring fra gjestene rundt bordene.

— Vi har lært deg å kjenne som en ambisiøs og kyndig entreprenør, sa kongen, som er imponert over hvordan prins Daniel har jobbet med å tilpasse seg sine nye oppgaver i sin nye livssituasjon.

Flott middag

Det ble ikke spart på noe under bryllupsmiddagen på Stockholm slott lørdag kveld. Det meste av råvarene var selvsagt svenske, men hummeren til forretten kom fra Norge.

De nygifte så svært lykkelige ut da de kom inn i Rikssalen. De fikk en varm applaus fra gjestene sine, før kong Carl Gustaf ønsket alle velkommen, på engelsk og svensk.

— Det er vidunderlig at dere er her, sa kongen før han utbrakte en skål.

I løpet av den fireretters middagen skal det holdes taler og være underholdning. Blant annet var det ventet at artisten Carola bidrar med sin spesialskrevne hyllest til kongefamilien.

Kongelig bord

På hovedbordet satt det 98 av de mest prominente gjestene, de 16 viktigste på æresbordet. I tillegg til brudeparet, deres foreldre og nærmeste familie var flere av kronprinsessens faddere plassert ved dette bordet. To av disse er kong Harald og dronning Beatrix av Nederland, som hadde hverandre til bords.

Dronning Sonja satt ved siden av storhertug Henri av Luxembourg, mens kronprins Haakon satt mellom to grevinner, Sophie av Wessex og overhoffmesterinne Alice Trolle-Wachtmeister. Også kronprinsesse Mette-Marit satt på hovedbordet, med arvestorhertug Guillaume av Luxembourg til bords. Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn satt ved to av de øvrige 38 bordene.

Ifølge svensk TV har det tatt to personer to døgn bare å brette serviettene til bryllupsbordene for de over 400 gjestene.

Mye tradisjon

Menyen skal være utarbeidet av brudeparet sammen med kjøkkensjefen på Operakällaren, Stefano Catenacci. Han hadde også ansvaret på kjøkkenet under bryllupsmiddagen. Hovedretten besto av ytrefilet av kalv fra Stenhammar og til jordbærmousse med rabarbrafyll og vaniljeis i hvit sjokolade. Til måltidet ble det servert champagne og flere andre edle viner.

Bordene var dekket med over hundre år gamle duker, og dekketøyet var samlet gjennom flere generasjoner av Bernadotte-familien. Glassene som ble brukt, var en bryllupsgave til kong Carl Gustaf og dronning Silvia da de giftet seg.