Til sammen 1.200 gjester fra USA og alle de nordiske landene var til stede på festmiddagen og det påfølgende ballet på fasjonable Hilton Hotel fredag kveld.

Kong Harald og dronning Sonja, som reiser hjem til Norge lørdag kveld, så smilende og opplagte ut, til tross for at de nå nærmer seg slutten på sin lange og hektiske rundreise i USA med tilhørende omfattende program. Dronning Sonja var iført en elegant gul og beige kjole og et bredt perlehalsbånd.

Helten Harald

Kong Harald ble for øvrig kveldens helt da han tok imot kabinettssekretær Berit Tversland, som snublet og falt bakover i rulletrappen mens det norske kongelige følget var på vei opp.

Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia hadde tatt med seg prinsesse Madeleine, som har bodd i New York i halvannet år.

Også det danske kronprinsparet Frederik og Mary var til stede, sammen med Finlands president Tarja Halonen og Islands president Olafur Ragnar Grimsson med fru Dorrit Moussaieff.

Sterke bånd

I 100 år har American-Scandinavian Foundation sørget for å knytte bånd mellom USA og Skandinavia. Foreningen ble grunnlagt av danskamerikaneren Nils Poulsen i 1911. Studentutveksling og studiestipendordninger utgjør hovedvirksomheten til ASF i dag.

Kong Carl Gustaf påpekte i sin tale at det bor 11 millioner amerikanere med nordiske aner i USA i dag.

— Og vi må huske at det var en skandinav, Leiv Eiriksson, som først oppdaget Amerika, 500 år før Columbus, sa kongen og høstet stor applaus.

Presidenthilsen

USAs ambassadør til Norge, Barry White, overbrakte hilsen fra president Barack Obama, mens tidligere president Bill Clinton hilste gjestene via video.

— Amerikanerne har mye å lære av nordisk lederskap, sa Clinton og gratulerte ASF med dagen. Også tidligere president George W. Bush gratulerte jubilanten i en hilsen som ble lest opp under middagen.

Etter middagen og påfølgende bursdagskake for 110-årsjubilanten, fortsatte festen ut i de små timer.