— I løpet av 20 år i bransjen har jeg bare sett tre kongetorsker, sier fiskehandler Tom Rørnes på Fisketorget.

Det var han som fant den spesielle torsken og tok kontakt med Akvariet. For denne torsken er ikke helt som andre torsker.

Kul torsk bringer lykke

På toppen av hodet har den nemlig en kul. Kulen ser med en god porsjon velvilje ut som en kongekrone, og derfor regner man torsken for å være av edel byrd.

— Fra gammelt av betydde dette lykke. Så nå står vel lykken meg bi også, sier fiskehandler Rørnes.

— Har du merket noe allerede?

— Nei. Men jeg håper det kommer.

Torsken ble tatt med garn utenfor Nautnes i Øygarden.

— Du har ikke tenkt å spise den, da?

— Jeg har hørt at det bringer mye lykke, så jeg var inne på tanken. Men akvariet er jo byens stolthet sammen med fisketorget. Så jeg fant ut at den best kunne gjøre nytten sin der, sier Rørnes.

Varsler dårlig vær

Dyrepasser Ulf Joachim Ekeli ved Akvariet er fornøyd med å ha fått inn den sjeldne fisken. Bare en av en million torsker er født med kongekrone på hodet.

— Jeg tror ikke noen andre akvarier har et levende eksemplar av en kongetorsk. Det er ingen som vet nøyaktig hva som er årsaken til utseendet, men trolig skyldes kulen en genetisk feil som gir et deformert kranie, sier Ekeli.

I går svømte torsken rundt sammen med undersåttene sine på Akvariet i Bergen, og poserte etter en god porsjon overtaling for BTs fotograf.

Ekeli forteller at det finnes en rekke myter om kongetorsken. Blant annet hang fiskere den i taket og i båten. Det skulle gi hell og lykke.

— Samlet du syv stykker, ville du få godt vær og godt fiske, sier Ekeli.

Fisken er også kjent som værfisk. En tørket kongetorsk på snor i taket kan nemlig varsle uvær på forhånd. Hanseatisk Museum er blant dem som fortsatt bruker denne formen for værvarsling.

Det skal i gamle dager ha vært tradisjon for fiskere i Lofoten å sende slike tørkede fisker til kjøpmenn i Bergen.

HELT KONGE: Fiskehandler Tom Rørnes fant kongetorsken sammen med resten av fisken på Fisketorget. Han motstod fristelsen til å spise den, og sendte den isteden til Akvariet.
ØRJAN DEISZ
SE MIN KRONE: Det ser kanskje ut som den traff veggen med litt for stor fart. Men denne torsken skal man ikke gjøre narr av. Den er av edel byrd og i dag svømmer kongetorsken rundt sammen med sine undersåtter på Akvariet.
ØRJAN DEISZ