• Hyllet diktator:

Kong Carl Gustaf setter utenriksdepartementet og statsminister i forlegenhet når han skamroser sultanen av Brunei under et statsbesøk i det ikke alt for demokratiske landet. Ifølge Sveriges Radio hyllet kongen Bruneis diktatoriske statsoverhode, sultan Hassanal Bolkiah, og roste ham for det åpne forholdet han har til sitt folk.

Sultan Bolkiah er eneveldig hersker i Brunei. Kvinners rettigheter er sterkt begrenset eller ikkeeksisterende på blant annet områder som samme rettigheter som arv, omsorg for barn og statsborgerskap. Religionsfriheten er sterkt begrenset. Presse— og ytringsfrihet er tilnærmet fremmedord i sultanens vokabular.

  • Kampen om OL i 1994:

Det er ikke så rent får som mener at Østersund tapte kampen om å få OL i 1994 da kong Carl Gustaf kom for sent til møtet med IOC-sjef Juan Antonio Samaranch. Norges statsminister Gro Harlem Brundtland kom tidsnok. Vi vet jo alle hvem som fikk vinterlekene. «Jag är inte besviken. Jag är förbannad», sa Østersunds ordfører da tildelingen av lekene var et faktum. Mon tro om ikke noen av tankene gikk til Sveriges statsoverhode.

  • «Sels-somme» historier
  • Om Gro Harlem Brundtland ikke kan ta hånd om selproblemet, så undrer jeg på hvordan hun da kan ta hånd om det norske folket, var kong Carl Gustafs kommentar til den kontroversielle norske selfangsten. Samme år feide svenskekongen gjennom en selkoloni i 110 kilometer i timen med en motorbåt.
  • Geografiske problemer:

Flere ganger skal kong Carl Gustaf hatt problemer med den svenske geografien. Blant annet da han i 1985 besøkte Arboga i forbindelse med 550-årsjubileet for Sveriges første riksdag. Foran 10.000 fremmøtte åpner kongen talen med å si: «kjære ørebroere». Samme år skal han ha åpnet en ny fergeforbindelse med følgende presise formulering: « Jeg innvier hermed fergen som skal gå mellom...mellom...mellom holdeplassene.

  • Noe uheldige formuleringer:

I 1985 slo kong Carl Gustaf til med følgende gullkorn under åpningen av en legekonferanse om stivkrampe: «-Emnet i dag er brannskader». En annen gang hevdes det at Sveriges konge åpnet en tale med å si: «Ja, her står man og skal holde en tale man ikke skal holde». I 1995 slo kongen til igjen. Denne gang skulle han innvie et laboratorium ved i Lund. Carl Gustaf henvender seg til rektor Boel Flodgren ved Universitetet i Lund og sier: «Ærede rektor ved Uppsala universitet».

Han har også hevdet at folket han er konge over, nemlig svenskene, er late og har for høye lønninger. Da kronprinsesse Victoria ble født som kongeparets førstefødte (i 1977), var han sterkt imot at hun skulle bli tronarving. - Jobben er for tung for en jente, mente kongen.

  • Slagferdig:

«Om 100 år er alt ting glemt», heter det. Men nå er det faktisk barte 22 år siden kong Carl Gustaf gikk løs på en tysk frilans-fotograf under et besøk i Belgia. Så det husker vi...

Kilder: Sveriges Radio, Aftonbladet, Dagbladet, VG