Nedbør og sterk vind skapte mange steder forstyrrelser i trafikken, men det ble ikke meldt om større ulykker.

Tidlig på morgenen ble det målt vindhastigheter opp i 17 sekundmeter i sørsvenske Skåne. Sveriges meteorologiske institutt SMHI hadde kvelden før advart om fare for uvær i klasse 2, noe som ifølge meteorologen André Franke kan være temmelig alvorlig.

– Det er ikke snakk om noen krise ennå, men det ligger et kjempestort uvær ute over Østersjøen. Vi håper flest mulig vil forstå hvor vanskelige forholdene er og holde seg hjemme, sa trafikkleder Rosita Svärd i det svenske Vägverket.

De største problemene fikk togtrafikken. I Helsingborg sporet en godsvogn med saltsyre av på stasjonsområdet, og SJ måtte sette inn busser i stedet for tog på strekningen mellom Helsingborg og Lund.

Snøstorm

Danskene våknet til full snøstorm torsdag, og politiet frarådet unødvendig bilkjøring i hele Storstrøms Amt. Denne regionen omfatter de sørlige delene av Sjælland samt øyene Falster, Lolland og Møn.

Danskene kjørte fornuftig og tok tiden til hjelp, opplyste trafikkvakt Lars Camillo Jensen i redningsselskapet Falck. – Det går egentlig meget bra, selv om det er snøglatt over hele landet bortsett fra nordvest på Jylland, sa Jensen til nyhetsbyrået Ritzau.

Men mange steder er mindre veier stengt av snøfonner, og de større veiene er farbare i bare ett kjørefelt. Flere ganger i løpet av natten måtte hæren sette inn panservogner for å hjelpe sykebiler som hadde kjørt seg fast.

Store snømengder gjorde trafikkforholdene vanskelige også i de nordlige og østlige delene av Tyskland, men heller ikke der kom det til alvorlige ulykker.

– Det er nå en gang vinter, sa en talsmann for trafikkpolitiet i Chemnitz i delstaten Sachsen.

REUTERS
SCANPIX