Statsminister Göran Persson gjorde det tirsdag klart at han vil ha et møte med kongen når han kommer tilbake.

— Vi skal ha et møte når kongen kommer hjem, for å diskutere hva som er skjedd. Før det vil jeg ikke gi noen kommentarer, sa Persson ifølge avisa Expressen.

Mange spår monarkiets nære død i Sverige, mens andre mener at dette bare er en storm i et vannglass.

Det var mandag at kong Carl Gustaf kom med oppsiktsvekkende ros til sultanen av Brunei under avslutningen av et statsbesøk i det alt annet enn demokratiske landet. Kongen priste det åpne forholdet sultan Hassanal Bolkiah har til sitt folk.

Tabben fikk umiddelbart fart i broderfolkets debatt om monarkiets framtid, og det hjalp lite at kongen var raskt ute med en beklagelse.

Avtalebrudd

Kongens hyllest til sultanen i Brunei er et brudd på avtalen fra 1971 som hindrer statssjefen i å uttale seg politisk, skriver Expressen.

— Brunei-krisen er begynnelsen på slutten for det svenske monarkiet, sier professor Olof Petersson.

Professoren mener at kongens overtramp i forhold til den svenske grunnloven gjør at Sverige befinner seg i en dyp konstitusjonell krise.

— Vi kan ikke ha en tilhenger av et diktatur som statssjef, sier Olof Petersen.

— Dette er en skikkelig fadese. Man tar seg til hodet, sier Sören Holmberg, professor i statsvitenskap.

— Kongen skal ikke uttale seg i politiske spørsmål, sier Holmberg, som også retter kritikken mot regjeringen.

— Hvorfor slipper regjeringen kongen i vei på et slikt statsbesøk, spør han.

Arbeidsoppgaver

Også Dagens Nyheter (DN) peker på at kongen har forbrutt seg mot sine arbeidsoppgaver.

27. februar er det akkurat 30 år siden Riksdagen bestemte hvilke arbeidsoppgaver kongen skal ha. Da ble den nåværende grunnloven definert, og kongen ble der fratatt all politisk makt, skriver Henrik Brors i DN.

— Kong Carl XVI Gustaf kom til makten ett år tidligere, i 1973, og burde derfor være vel innforstått med reglementet. Hans uttalelser i Brunei viser at han har glemt reglene, skriver Brors.

Vänsterpartiet vil nå at den kommende grunnlovsutredningen skal se på om det ikke er tid for å avskaffe monarkiet.

— Kongens uakseptable skjønnmaling av diktaturet i Brunei har åpnet for å sette spørsmålet om statsformen på dagsordenen, sier Mats Einarsson.

- Republikk

Vänsterpartiets nestleder Ulla Hoffmann var krystallklar i sin kommentar.

— Republikk!

— Vi har jo en overenskomst om at kongen ikke skal uttale seg i slike spørsmål, og etter min vurdering er Brunei ikke noe velutviklet demokrati, sier Centerns leder Maud Olofsson. Partileder i Moderaterna, Fredrik Reinfeldt kommenterer saken slik:

— Dette er et politisk spørsmål som kongen med den tradisjonen vi har, ikke skal ha noen mening om, sier han.

Storm i vannglass?

Men det er også dem som mener at oppstyret bare er et storm i et vannglass.

— Dette er en fullstendig vanvittig storm i et vannglass, sier forfatter og journalist Herman Lindqvist til Aftonbladet.

— Jeg klarer ikke å bli opprørt over dette, sier Lindqvist. Han mener at kongens uttalelse ikke kan tolkes som et hurrarop for diktaturet.

— Det er fullstendig idiotisk å se dette som en begynnelse på slutten for monarkiet, eller beskrive det som en konstitusjonell krise. Om dette er en krise, så har man ikke opplevd mange kriser i Sverige, sier forfatteren, som har skrevet en rekke bøker og artikler om svensk historie og kongehus.

Holde munn

Men svenske medierådgivere mener at kongen nå i hvert fall burde lære seg å holde munn.

— Nå bør kongen holde munn. Han egner seg best til å klippe over bånd, og til å vise seg fram på ulike representasjoner, sier medierådgiver Paul Ronge til Aftonbladet.

KONG KARL GUSTAF beklager sin hyllest til sultanen av Brunei, og medgir at det kanskje var noe ubetenksomt.<br/>Foto: SCANPIX