Russiske krigsskip har fått ordre om å hindre at militært materiell når Georgia, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Russiske krigsskip dukket opp ved svartehavskysten søndag formiddag.

En kilde i den russiske marinen forteller at rakettkrysseren Moskva og krigsskipet Smetlivy har fått ordre om å hindre alle forsyninger av militært materiell til Georgia.

Trusler fra Ukraina

Georgiske myndigheter hevdet tidligere søndag at russiske marinefartøy befant seg utenfor kysten av Abkhasia.

Ifølge enkelte opplysninger patruljerer flere russiske skip også havna i Poti, og skip blir hindret i å ta seg inn i havna med korn og drivstofforsyninger.

Den russiske svartehavsflåten er stasjonert ved marinebasen i Sevastopol i Ukraina. Ukrainske myndigheter truet søndag med å nekte russiske fartøyer å returnere til marinebasen.

– Ukraina forbeholder seg retten til å utestenge krigsskip og fartøyer som deltar i kampene mot Georgia fra ukrainsk territorium inntil konflikten er løst, heter det i en uttalelse fra det ukrainske utenriksdepartementet, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Frykter angrep i vest

Georgia beskylder Russland for å ville spre konflikten i Sør-Ossetia til Abkhasia, den andre utbryterrepublikken i området.

Reintegreringsminister Temur Yakobasjvili opplyser at byen Zugdidi vest i Georgia er blitt bombet.

Nasjonalforsamlingens president, David Bakradze, mener russerne har planer om et flere timer langt angrep.

– Georgias president leder personlig Georgias forsvar. Ikke gi fienden mulighet til å okkupere landet vårt, oppfordret han på Georgias statskanal.

Abkhasias leder Sergej Bagapsj sier at han har sendt 1.000 soldater til Kodori, et område av Abkhasia Georgia hittil har kontrollert.

Bagapsj kunngjorde også at han har gitt ordre til reservestyrker om å mobilisere.

– Vi er rede til å handle på egen hånd. Vi er klare til å presse på videre om vi møter motstand fra georgisk side, fastslo Bagapsj.

– Kontrollerer Tskhinvali

Georgia kunngjorde tidligere søndag at alle georgiske styrker var trukket ut av Sør-Ossetia.

Øyenvitner meldte også om georgiske militærkolonner på vei ut av utbryterrepublikken.

– De georgiske styrkene er på vei ut av Tskhinvali. Våre soldater kontrollerer nå mesteparten av byen, opplyste generalmajor Anatolij Nagovitsyn ved den russiske generalstaben under en pressekonferanse senere på dagen.

Nagovitsyn tilbakeviste også beskyldningene om at russiske fly har bombet sivile mål.

– Russland har ikke bombet boligområder. Vi har ingen rett til å angripe sivile mål, understreket generalmajoren.

Ber USA megle

Aleksandr Lomaja, sekretær i det nasjonale sikkerhetsrådet, opplyser at Georgia nå har bedt USA om å megle i konflikten med Russland.

– Vi har bedt USAs utenriksminister Condoleezza Rice om å megle med russerne. Vi håper hun kan videreformidle våre beskjeder, sier Lomaja.

Det hvite hus mener Russlands svar på den georgiske tilbaketrekningen vil legge landets intensjoner i området for dagen.

– Situasjonen er skremmende. Om rapportene om russiske bakkeangrep i Georgia stemmer, så det bekymrer det oss dypt, sa talsmann James Jeffrey.

Også pave Benedict XVI var blant dem som søndag oppfordret partene til å få en slutt på kampene.