Beijing: Liu Xia takker samtidig alle som har støttet mannen hennes, deriblant Tibets åndelige leder Dalai Lama.

— Jeg vil takke alle som støtter Liu Xiaobo. Jeg vil takke Nobelkomiteen, Václav Havel, Dalai Lama og alle andre som har støttet ham, sier Xia på telefon til nyhetsbyrået AFP.

- Stor forpliktelse

— Jeg er overveldet og glad, og beklager at han ikke kan dele øyeblikket med oss. Det er en stor ære å få prisen, men den innebærer også store forpliktelser, sier Liu Xia til CNNs reporter i Beijing.

Det kom først meldinger om at Liu ble hindret fra å kommentere tildelingen og at politiet vokter utsiden av bygningen der hun bor i Beijing. Ingen reportere på stedet fikk nærme seg bygningen

Liu Xiaobo sitter fengslet og vil trolig ikke få vite at han er tildelt prisen. Kona Liu Xia bor i et leilighetskompleks i Beijing. Vakter var fredag plassert på utsiden av bygningen for å passe på reporterne. I tillegg har de satt opp skilt der det står «ikke lov å intervjue her», skriver Dagbladet.no.

Ingen kontakt

Heller ikke Nobelkomiteen hadde vært i kontakt med prisvinneren eller konen i forkant av tildelingen.

— Vi har ikke vært i stand til å få kontakt med verken Liu eller konen, og vet ikke om han vil kunne komme til Oslo for å motta prisen. Men det er ikke slike hensyn vi kan ta når vi bestemmer hvem som skal få prisen. Vi har bedt kinesiske myndigheter om å gi beskjed til Liu om prisen, sa Jagland på pressekonferansen i Nobelinstituttet.

Politiet på utsiden av ektefellens bolig tok bilder og filmet reporterne som møtte opp på utsiden. Selv om nyheten om prisutdelingen ble forsøkt holdt skjult i Kina, var flere sympatisører og opposisjonelle møtt fram en times tid etter offentliggjøringen.

Artikkelen fortsetter under bildet

PETAR KUJUNDZIC

LIU XIA, konen til fredsprisvinner Liu Xiaobo, får ikke komme ut av huset sitt i Beijing, men er intervjuet på telefon.

— Flaut for Kina

— Klart dette er flaut for Kina. Dette setter et stort press på dem. De blir nødt til å forbedre seg, sier en av dem som signerte «Charter 08»-initiativet sammen med Xiaobo, til Dagbladet.

NRKs reporter Anders Magnus befant seg utenfor bygningen da offentliggjøringen ble gjort kjent. Også han snakket med de opposisjonelle som var møtt fram.

— Disse har fått advarsler fra sine arbeidsgivere og studiesteder om at hvis de møter Liu Xia, så vil de gå dårlig med karrierene og jobbene deres. Denne gjengen risikerer svært mye ved å være her nå, forteller han.