Avtalen går ut på at bakgrunnen til personer som kjøper våpen, skal sjekkes grundigere, for blant annet å finne ut om de har et kriminelt rulleblad eller har vært mentalt ustabile.

Tetter smutthull

De to senatorene er enige om at kontrollen også skal gjelde personer som kjøper våpen på nett og våpenmessen. Dermed tettes smutthull i loven. I dag antas det at opptil 40 prosent av våpenkjøperne unngår kontroll.

Onsdagens avtale gir håp om at Senatet allerede torsdag vil kunne avholde en innledende avstemning i saken.

Våpentilhengere

Avtalen er inngått av demokraten Joe Manchin fra West Virginia og republikaneren Pat Toomey fra Pennsylvania, og den danner utgangspunkt for debatten i Senatet. De er begge ivrige forsvarere for amerikanernes rett til å bære våpen, og de vil ikke begrense private salg av våpen mellom venner og familiemedlemmer.

Enkelte konservative republikanere har truet med å bruke så lang tid på talerstolen at de hindrer debatten i å komme i gang. Men de vil trolig ikke lykkes ettersom mange republikanere mener at forslaget fortjener å bli behandlet.

At Manchin og Toomey er blitt enige seg imellom betyr imidlertid ikke at Senatet nødvendigvis godtar avtalen. Mange av demokratene i Senatet er også sterke tilhengere av liberale våpenrettigheter.

Omstridte forslag

Nær 90 prosent av amerikanerne ønsker strengere bakgrunnssjekk av personer som kjøper våpen. Derfor er det også dette forslaget som har størst mulighet til å bli vedtatt.

Obama har lagt fram mer omstridte forslag, som neppe kommer til å få flertall. Det gjelder blant annet forbud mot raske halvautomatiske våpen.

Det var et slikt våpen som ble brukt under massakren av små barn i Newtown i Connecticut i desember.