Mannen som fikk tilnavnet «slakteren fra Balkan» trosset internasjonale sanksjoner og NATOs bombetokter i over et tiår med etnisk konflikt i Det tidligere Jugoslavia. Han var en av de mest sentrale spillerne i en balkansk tragedie som kostet over 200.000 mennesker livet, tvang nærmere tre millioner bort fra hjemmene sine og etterlot den jugoslaviske økonomien i ruiner.

Likevel var han tilsynelatende uberørt av beskyldninger om folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med krigene i Bosnia og Kroatia på 1990-tallet.

– Jeg er stolt av alt jeg gjorde for å forsvare mitt land og mitt folk, sa han i et intervju med en amerikansk TV-kanal i 2001, gjennomført via telefon fra cellen hvor han satt fengslet i Haag i Nederland.

Milosevic var det første tidligere statsoverhode som ble tvunget til å møte for en internasjonal domstol, med muligheten for livsvarig fengsel hengende over seg.

Hans beslutning, som serbisk president, om å sende soldater inn i Kosovo i 1999 ble begynnelsen på slutten på hans politiske karriere. I 2000 tapte han presidentvalget i Serbia, og året etter ble han overført til FNs krigsforbryterdomstol for Det tidligere Jugoslavia.