NIELS JÜRGENSEN

— Jeg er en av de mest erfarne politikerne i Russland. Det forplikter. Derfor stiller jeg som presidentkandidat, kunngjorde Sjuganov på en pressekonferanse nylig.

Rett nok velger ikke Kommunistpartiet sin kandidat før under partikongressen på seinhøsten. Men alle tar det for gitt at valget faller på dagens partileder.

Langt frem

Sjuganov stilte ikke opp i 2004. Den gangen var parlamentsmedlemmet Nikolaj Kharitonov kommunistenes kandidat. Kharitonov endte på andreplass med 14 prosent av stemmene mot Putins 71 prosent. Selv om Sjuganov ventes å gjøre det langt bedre, er det langt opp til de 32 prosentene han fikk da han stilte mot Boris Jeltsin i 1996. Jeltsin vant presidentvalget, men bare med fattige tre prosent.

Harde utfall

Under pressekonferansen fastslo Sjuganov også at det er helt utelukket å samarbeide med opposisjonsbevegelsen Et annet Russland foran parlamentsvalget i desember. Kommunistene er faktisk mer opptatt av å skjelle ut opposisjonen enn på å ta et oppgjør med Putin-regimet. Nylig anklaget han partiene i Et annet Russland for å ta imot penger fra utlandet.

— Demonstrasjonene i Moskva og St. Petersburg den siste tiden, har vært finansiert av utenlandske pengekasser. Partiene bak Et annet Russland er en avlegger av den «oransje spedalskhet», hevdet Sjuganov med adresse til oransjerevolusjonen i Ukraina som kastet de Moskva-tro kommunistene.

Sjanseløse

63 år gamle Sjuganov hadde under Sovjet-tiden høye stillinger innen kommunistpartiet. Siden 1993 har han vært formann for det russiske kommunistpartiet. Partiet ble i 1991 grunnlagt på ruinene av det sovjetiske kommunistpartiet. Men selv om Sjuganov er en politisk veteran, har han minimale sjanser i kampen om presidentvervet.

Det har heller ikke de andre kandidatene; tidligere statsminister Mikhail Kasjanov som fikk sparken av Putin like før presidentvalget mars 2004, ultranasjonalisten Vladimir Sjirinovskij, tidligere sjef for den russiske Sentralbanken Viktor Gerasjenko og dissidenten fra sovjettiden Vladimir Bukovskij. Heller ikke lederen av Jabloko, Grigorij Javlinskij, levnes sjanser.

Venter på Putin

De mange kandidatene forteller også at opposisjonen er splittet. Motsetningene rår - og blir dyrket. Og i mellomtiden venter alle i spenning på Putins neste trekk. Hvem vil han peke på som sin kandidat? Så langt har han holdt kortene tett til brystet. Men russiske eksperter mener kampen vil stå mellom visestatsministrene Sergej Ivanov og Dmitrij Medvedev. Men så langt med Ivanov i tet.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende