– Vi har alltid tatt godt imot utlendinger, og det er viktig at flest mulig kommer og ser hvilke forhold vi lever under, sier Abu Ammad.

Den 70 år gamle mannen har solgt falafel på Martyrplassen i hjertet av gamlebyen i Nablus så lenge han kan huske, og fortviler over at kidnappingstrusler har fått utlendinger til å flykte fra byen.

– Frykten for kidnapping og angrep er overdreven, se bare på deg selv. Ingen truer deg, sier Abu Ammad.

– Ingenting å frykte

Mens vi snakker sammen, kommer en gruppe menn ut av moskeen ved siden av. Alle er de opprørt over karikaturtegningene av profeten Muhammed, men de viser ingen fiendtlighet mot en besøkende norsk journalist.

– Vi er glade for at du kommer, og skulle ønske at alle andre utlendinger også kom tilbake. Dere har ingenting å frykte her i Nablus, sier en av mennene.

– Ekstremister i ditt land har vanæret profeten, ekstremister hos oss har vanæret oss alle ved å true utlendingene som var våre gjester, sier en annen mann.

– Men palestinere flest er ikke ekstremister. Det vet alle som kjenner oss, og det skal vi vise alle som besøker oss, sier mannen.

Samaritan

Saleh Sadaka, som selger klær på det gamle markedet i Nablus, er enig. Han er samaritansk jøde og tilhører dermed en av verdens minste religiøse minoriteter.

– Det er bare 690 stykker igjen av oss i hele verden, og 340 av oss bor her i Nablus. Vi er ikke nykommere, her har vi levd side ved side med våre muslimske brødre i tusenvis av år, sier Sadaka.

Selv som jøde finner han tegningene av profeten Muhammed krenkende, men han fordømmer samtidig dem som har truet utlendinger.

– De har ingen støtte hos palestinere flest. Dere er våre venner og kommer for å hjelpe oss, sier Sadaka.

Trygler

Norske myndigheter har bedt alle nordmenn om å holde seg unna de palestinske områdene, men mottakelsen vi får er den samme over alt:

Både i Nablus, Hebron, Betlehem, Ramallah og Øst-Jerusalem trygler de utlendinger om å komme tilbake, og tar avstand fra flaggbrenning og trusler.

– Om de ikke har vært trygge her tidligere, så kommer de i alle fall til å være det heretter, lover Sliman Jabari som vi treffer på et gatehjørne i Hebron.

– Noen få har ødelagt for oss alle, og media har overdrevet, sier Osman som selger klær i Øst-Jerusalem.

På fortauet i nærheten har noen malt et dansk flagg med hakekors i midten, men rødfargen er i ferd med å forsvinne.

– Å demonstrere er ikke det samme som å true. Dere demonstrerer jo i ditt land også, sier Osman.

Vondt verre

Også lørdag var det flere mindre demonstrasjoner på Vestbredden og Gazastripen, og i Øst-Jerusalem brukte israelsk politi hester og sjokkgranater for å jage en gruppe unge demonstranter.

Flere av tilskuerne ristet på hodet og mente at ungdommene bidro til å gjøre vondt verre.

– De skremmer bort turistene. Hotellene står tomme, alle tror at det er farlig å komme hit, sier avisselgeren Nihad Muna.

– Vi må legge dette bak oss. Vi palestinere trenger all den støtte vi kan få, og så mange besøkende som mulig, sier Muna