Som BT skrev lørdag, ble Daddach og tolv andre representanter fra Vest-Sahara fratatt pass og billetter idet de skulle reise fra Casablanca til Genève torsdag.

— Dokumenter, pass og billetter ble beslaglagt. Den eneste forklaringen vi fikk var at vi hadde fornærmet den marokkanske stat og at vi burde jobbe for marokkanske organisasjoner i stedet for utenlandske. Vi ble tilsnakket som om vi var barn.

- Stoler på våre venner

Via en dårlig telefonlinje i Casablanca får Brahim Noumria, generalsekretær i Forum for sannhet og rettferdighet, avdeling Vest-Sahara, formidlet hvordan følget ble nektet å reise ut av Marokko.

Noumria har i likhet med Daddach sittet fengslet i Marokko. Og han var i Bergen under utdelingen av fjorårets Raftopris.

— Nå håper vi at verden fordømmer det som har skjedd. Vi stoler på våre venner i utlandet. Den eneste løsningen på dette er at vi får våre pass tilbake, sier Noumria på vegne av Daddach og resten av følget.

Sist fredag skulle de holde innlegg om situasjonen i Vest-Sahara for FNs menneskerettighetskommisjon, og mandag hadde de avtale med FNs spesialrapportør for tvungne forsvinninger. Gruppen fra Vest-Sahara hadde blant annet med seg vitnemål på video og annet bevismateriale om folk som har forsvunnet.

- Ikke okkupert

Ifølge marokkanske myndigheter er ikke Vest-Sahara okkupert, men en integrert del av et demokratisk Marokko.

— Disse folkene respekterer ikke Marokkos territorialintegriteten, de aksepterer rett og slett ikke vår konstitusjon. Derfor ble de nektet å reise til Genève. For å ta en parallell; hvis norske samer hadde forlangt å få et eget land i Norge, hadde også norske myndigheter reagert, sier ambassaderåd Abdelhakim El Amrani ved den marokkanske ambassaden i Oslo.

— Men samene ville nok fått lov til å reise ut av landet og hatt ytringsfrihet.

— Dette er noe annet, Daddach har jo fått komme til Bergen og drive propaganda før. Men denne gangen skulle han og de andre ensidig legge frem sitt syn på saken for FN-representanter. Jeg skjønner ikke hvorfor dette er så interessant for norsk presse, særlig i Bergen. Denne saken må balanseres, det er mange aspekter som ikke kommer frem, blant annet det frigjøringsbevegelsen Polisario i Vest-Sahara bedriver, mener El Amrani.