Sikkerhetstiltakene foran den kontroversielle protestantiske markeringen til Orange-ordenen var enorme. Marsjruten går fra sentrum mot Drumcree kirke, hvor det skulle holdes en gudstjeneste.

Til å begynne med så marsjen ut til å gå fredelig for seg. Til manges overraskelse.

Men så sa det pang — i år igjen. Minst 24 politimenn og flere demonstranter ble i går skadd i byen Portadown i Nord-Irland. De marsjerende protestantene hamret løs på barrikadene som var satt opp for å hindre dem i å svinge inn i gaten Garvaghy Road.

Ungdommer kastet steiner på politiet, og flere protestanter kjempet seg gjennom et sikkerhetsgjerde. Demonstrantene er rasende over at de ikke får lov til å marsjere gjennom Garvaghy Road, der det stort sett bor katolikker.

— Avskum! Dette er vår gate, dere kan ikke stoppe oss, skrek en mann i 20-årene, mens han stormet mot politiet med en stor stein.

Politiet avfyrte minst én gummikule og en demonstrant ble truffet. Han lå og blødde kraftig fra en skade i armen før han ble kjørt bort i ambulanse. Fire politimenn ble brakt til sykehuset, opplyste politiet ved åstedet. Tre demonstranter ble anholdt.

Hvert år siden 1998 har Orangeordenen blitt nektet å gå gjennom den hovedsakelig katolske gaten Garvaghy Road. Protestanter mener gaten er en del av den tradisjonelle ruten for Orange-marsjen.

NTB-AFP-REUTERSPortadown

STILLINGSKRIG: Protestantene brøt seg gjennom sperringen til en katolsk gate og kastet stein mot politiet. Hvert år siden 1998 har Orangeordenen blitt nektet å gå gjennom den hovedsakelig katolske gaten Garvaghy Road. FOTO: PAUL MCERLANE, REUTERS