Rundt halvparten av verdens kokain finner fortsatt finner veien opp i amerikanske neser, men økningen i Vest-Europa og Mellom-Europa er alarmerende, slår UNODC fast i sin årsrapport.

Rundt 3,5 millioner europeere misbruker nå kokain, og antallet øker med 2 prosent i året. Europa konsumerer dermed rundt 25 prosent av verdens kokain, konstaterer FNs narkotikabyrå.

– Jeg oppfordrer innstendig regjeringene i EUs medlemsland til ikke å overse denne faren, sa UNODCs leder Antonio Maria Costa da han la fram årsrapporten mandag.

– Altfor mange velutdannede vesteuropeere bruker kokain, men nekter ofte for at de er avhengige. Og mediene presenterer ofte kjendisers narkotikamisbruk helt ukritisk, noe som bidrar til å forvirre unge og sårbare mennesker, sa han.

Colombia i tet

UNODC anslår at det ble produsert 910 tonn kokain i 2005, med Colombia som en helt sentral aktør.

54 prosent av verdens kokaplanter befant seg i fjor i Colombia, mens 30 prosent av kokabladene kom fra Peru og 16 prosent fra Bolivia.

Selv om Colombianske myndigheter i en årrekke har bekjempet kokadyrkingen, og har mottatt milliardstøtte fra USA til dette arbeidet, økte i fjor kokadyrkingen med 8 prosent, konstaterer UNODC.

Kokainen smugles til USA via Mexico og til Europa via Karibia og Afrika. Stadig mer av kokainen som smugles til Europa går nå via Vest— og Sentral-Afrika, og tas i land i Spania og Portugal.