Gwen McClure i Interpol orienterte nylig en gruppe parlamentarikere fra NATO om den albanske forbindelsen til bin Ladens al-Qaida-nettverk, skriver den britiske avisen The Independent.

Deltok på møte

Ifølge McClure tyder mye på at bin Laden selv deltok på et møte i Albania, sammen med blant andre flere algeriske terroristledere .

— Det var under dette møtet at mange strukturer og nettverk ble etablert for å skaffe penger og drive propaganda, og for å skaffe de algeriske gruppene forsyninger, opplyste McClure.

UCK-kontakt

At bin Laden ifølge etterretningskilder sendte en av sine beste menn til UCK-geriljaen under krigen om Kosovo-provinsen, bidro også til å styrke båndene til den albanske mafiaen, mener Interpol.

Albansk heroin- og våpensmugling blomstret opp under krigen i Kosovo, og den albanske mafiaen har ifølge Interpol i dag kontroll over 70 prosent av heroinmarkedet i Tyskland, Østerrike, Sveits og Skandinavia.

Ifølge McClure benytter terroristcellene mafiaen for å skaffe penger til sin virksomhet.

— Disse forbrytersyndikatene har dannet bekvemmelighets-allianser og er villige til å samarbeide eller gjøre forretningsavtaler med andre organiserte kriminelle grupper, sa McClure.

Tsjetsjensk kontakt

Interpol har blant annet avdekket hvordan en av lederne for en tsjetsjensk mafiagruppe overførte penger fra kriminell virksomhet i Russland, til vesteuropeiske land via offshorebanker. Sporet ledet til Aghmed Ressam, som ble pågrepet da han forsøkte å ta seg inn i USA fra Canada i 1999.

Ressam hadde sprengstoff og tidsutløsere i bagasjen, og var utstyrt med falske papirer. De hadde han åpenbart fått fra Said Atmani som han hadde delt leilighet i Montreal med, og som ifølge Interpol har klare bånd til bin Laden.

Gruppen i Montreal hadde også kontakt med terrorgrupper i Frankrike, og med flere mujahedin-grupper i Bosnia. (NTB)