Italias statsminister Silvio Berlusconi og hans team var høyt og lavt i Justus Lipsius-bygningen i Brussel i går. Italienerne setter alt inn på å få EU-grunnloven i havn i deres formannskapsperiode.

Italienerne føler en slags eiendomsrett til prosessen. Dagens «EU-grunnlov» heter ikke Romatraktaten for ingenting. Prestisje er ingen dårlig drivkraft. Derfor brukte italienerne i går alle «triks».

Feide unna andre saker

De ordinære toppmøtesakene, som EU-lederne ellers lett kan bruke to dager på, ble feid unna med full enighet på et par timer i går formiddag. En av disse sakene var den potensielt vanskelige om utvikling av forsvarssamarbeid i EU.

Med dette av veien, tok Berlusconi og to av hans statsråder for seg åtte land hver i tur og orden til en slags «skriftemål». Med det ville italienerne finne ut om landene var innstilt på enighet og hva de tenkte om konfliktspørsmålene.

Hele tiden sendte presidentskapet ut signaler om hvor farlig det ville være med en fiasko.

— Striden om avstemningsreglene kan velte hele grunnloven, sa Berlusconi.

Da siktet han til spørsmålet om stemmetallene i Ministerrådet, der Spania og Polen fortsatt nekter å gi fra seg privilegier de fikk under forhandlingene om Nice-traktaten.

Ingen grunn til utsettelse

Også Europaparlamentets president Pat Cox advarte midt på dagen i går mot forestillingen om at dette spørsmålet kunne skyves ut i neste år:

— Jeg ser ingen grunn til å tro at noen av de vanskelige spørsmålene plutselig blir lettere på nyåret. Det er ikke slik at vi trenger mer debatt, vi trenger konsentrert innsats for å finne en løsning, sa Cox.

Kompromissforslag i dag?

På ettermiddagen signaliserte Silvio Berlusconi plutselig at han hadde et nytt kompromissforslag og at han ville ha hele saken i boks allerede i går kveld.

Men etter det Bergens Tidende fikk opplyst sent i går kveld, kom forslaget aldri på bordet. Det vil først bli fremmet i formiddag, etter at italienerne har brukt natten til å godsnakke med de stridende parter.

Hovedproblemet er fortsatt uenigheten om stemmeretten. Spania og Polen insisterer på å beholde det sjenerøse antall stemmer i Ministerrådet landene fikk under forhandlingene om Nice-traktaten i 2000, mens de andre landene er like fast bestemte på at fra nå av må stemmetallet beregnes etter en nøkkel som er lik for alle. Dette spørsmålet henger sammen med flere andre. Sammensetningen av Kommisjonen og av Europaparlamentet er to av dem. Det er ventet at en løsning vil ha karakter av en hestehandel.

Polsk vilje ...

Ubekreftete rykter i går kveld gikk ut på at Polen hadde vist vilje til kompromiss, mens Spania fortsatt står på sitt. Spanias utenriksminister Ana Palacio uttalte at «Europa går videre», selv om det ikke blir noen avtale i Brussel nå.

Unionsmeklingsmann Berlusconi sa på sin side at han ville ha hele møtet avsluttet senest søndag kl 11 - og det av to grunner. For det første spiller AC Milan, som han både eier og heier på, da mot Boca Juniors i Supercupen. For det andre mener han at hvis EU-lederne ikke er enig til da, må man bare innse at det er bedre å fortsette forhandlingene neste år.

«KRANGEL» I EU: Frankrikes president Jacques Chirac argumenterer med delegater på EU-toppmøtet mens EU-kommisjonens president Romano Prodi og Sveriges statsminister Göran Persson (med ryggen til) lytter. Tysklands kansler, Gerhard Schröder, er fordypet i papirene.<p/> FOTO: REUTERS