Mange krever fullstendig forbud mot å bære kniv, selv om danskene allerede har forbudt visse typer kniver. Bakgrunnen for kravet om innskjerping er dyster: Siden slutten av desember er det meldt om 13 knivstikkinger, hvorav to endte med døden.

– Det er blitt sagt at de som går med kniv er idioter, og det er jeg helt enig i, sier statsminister Anders Fogh Rasmussen. – Regjeringen vil gjøre det som er nødvendig for å få bukt med dette uvesenet, fastslår han.

Blindt

Knivvolden rammer tilsynelatende helt blindt: Anton Njie Hansen hadde aldri stått bak eller blitt utsatt for noe som helst alvorlig, før han 5. januar ble drept ved Kongens Nytorv nederst i Strøget. Han ble angrepet av tre ungdommer, da han nektet å gi dem luen sin.

Tre ungdommer i alderen fra 19 til 21 år er pågrepet for drapet, og risikerer opp til ti års fengsel hvis de blir funnet skyldige. Den ene av disse er en tidligere drapssiktet mann, som ifølge avisen Jyllands-Posten i fire år «har husert med kniver og køller» i København.

En 15 år gammel pike ved navn Lene sier til nyhetsbyrået AFP at advarsler om at byen er blitt livsfarlig kanskje bare virker mot sin hensikt. – Det kan føre til at alle tenåringer tar med seg kniv når de går på byen, mener hun.

Reaksjon

Men danskene har andre måter å reagere å. Da den ble opprettet på internett ved årsskiftet, fikk Facebook-gruppen «Folk som går med kniver er idioter» flere hundre innmeldinger i timen, og etter vel en uke var medlemstallet oppe i over 35.000.

Det Kriminalprevæntive Råd, som arbeider for å forebygge forbrytelser, har innledet en kampanje for å overtale ungdom til å la være å bære kniv. Samtidig advarer rådet sterkt mot å overdrive omfanget av knivvolden.

Rådet viser til en undersøkelse av voldskriminalitet i Danmark i perioden 1995-2005, som viser at tallet på knivoverfall er stabilt. Mellom 2 og 3 av alle danske voldsofre kommer ut for en gjerningsmann med kniv, heter det her.