Tre nye etterskjelv rystet Abruzzo-regionen i natt. Det kraftigste målte 5,3 på Richters skala, melder italiensk TV. Episenteret har flyttet seg noen kilometer nord for L'Aquila.

Ingen skal ha mistet livet i de siste skjelvene, men rystelsene førte til at enda flere hus raste sammen. Flere veier har blitt stengt i området. Samtidig er det stor trafikk av hjelpemannskaper, sivilforsvaret, lastebiler med nødhjelp, og evakuerte — noe som fører til endeløse bilkøer.

- Mange foreldreløse

De fleste av L'Aquilas 73.000 innbyggere har flyktet til andre deler av landet, eller har søkt tilflukt i sivilforsvarets teltleirer.

En buss med sykehusklovner har rykket inn for å gjøre livet litt lysere for de minste i leirene.

Barna flokker seg rundt Nicola Tudisco når han slår seg løs med såpebobler, fløyter og ballonger.

— Barna har ventet på oss og gledet seg til at vi skulle komme. Vi prøver å få dem til å tenke på noe annet enn tragedien. Det er barn her som har mistet foreldrene sine. Men mange av de minste skjønner ikke hva som har skjedd, og klarer seg derfor ganske bra, sier Tudisco, med tilnavnet ?doktor gulrot?.

«Smilets leger»

De kaller seg «smilets leger», og har rykket inn i leiren med en egen buss. Til vanlig underholder de syke barn, ved siden av sine vanlige jobber på sykehuset.

— Vi begynte med dette til minne om en liten gutt som døde av leukemi, sier «Doktor gulrot».

Da sønnen Andrea døde, viet Tudisco seg til klovneriet.

Nå har han fått med seg ti andre spilloppmakere.

— Det kommer flere etter hvert, og vi blir her så lenge det er nødvendig, sier en annen av klovnene, med kunstnernavnet Rapa Bianca - «Den hvite nepe».

Mathias Fernandez (5) og Davide Perez (6) hviner av fryd da han setter seg på en knøttliten sykkel med en prompepute gjemt i buksebaken.

— Vi lekte med ham i hele går, og vi skal tilbake etter at vi har spist, sier Davide anpusten, mens han prøver å ta igjen «nepen» på sykkelen.

Speideren beredt

Også speiderbevegelsen er på plass i leirene.

— Vi prøver å finne på ting for å underholde barna, som dukketeater og utkledning. Vi mangler utstyr, men vi bruker det vi har, sier speiderleder Umberto Sforza.

Han tror familiene må belage seg på å bo i telt i flere uker.

— De fleste familiene med spedbarn har reist til kysten med busser. Nesten alle andre vil bli igjen. Folk velger selv om de vil dra, sier han.

150 frivillige hjelpeorganisasjoner er nå inne i jordskjelvområdet for å hjelpe de overlevende.

Laura Cinque er en av dem som har meldt seg frivillig.

— Det er stort behov for klær, for de fleste har forlatt alt de eier hjemme, og de kommer ikke inn i husene. Nå har vi endelig fått på plass de viktigste hygieneartiklene, som tannbørster og tannkrem. Akkurat nå er det størst behov for klær til nyfødte og undertøy til eldre, sier hun.

Roar Christiansen
Roar Christiansen
Roar Christiansen
Roar Christiansen