Kan Oprah gjøre en klem om til velgere? spør CNN etter at den kjente talkshowverten entret scenen sammen med Barack Obama i nøkkelstaten Iowa lørdag.

Store masser møtte fram for å se talkshowdronningen tale for sin presidentfavoritt. Søndag skulle duoen innta en stadion med kapasitet til 80.000 mennesker i Columbia i South Carolina, deretter står New Hampshire for tur.

Oprah Winfrey har lenge vært en rollemodell for afroamerikanske kvinner, nå håper hun at populariteten kan overføres til stemmer for Barack Obama, som kjemper mot blant andre Hillary Clinton om å bli demokratenes presidentkandidat.

I en av de mest omtalte valgkampturneene i forkant av valget i 2008 var Oprah stjernen og Oprah trakk tilskuerne. Men Obama fikk komme med sitt budskap.

— Oprah er showet - Oprah som visepresident! ropte en fra mengden av tilskuere.

— Det ville ha vært en degradering, smilte Obama.

Oprah Winfrey har lang erfaring med politisk aktivisme og er regnet som USAs nest mektigste kvinne – etter Obamas motkandidat i det demokratiske partiet, Hillary Clinton.

— Oprah er stor. Hun kan trekke masse oppmerksomhet til Obama, men det er hun som er det virkelige showet, sa David Woodard fra Clemson University i South Carolina til nyhetsbyrået Reuters.

Får oppmerksomhet

Kampen om de afroamerikanske velgerne er viktig. I South Carolina utgjør de rundt halvparten av demokratenes primærvelgere.

— Clinton ser ut til å dele de afroamerikanske stemmene med Obama, sier Neal Thigpen, en statsviter ved Francis Marion University.

Analytikere mener at Winfrey kan hjelpe Obama til å få oppmerksomheten til velgere som lener seg mot Clinton, eller som er usikre. Men det vil til sjuende og sist være opp til Obama selv, sier statsviter Larry Sabato fra University of Virginia.

— Det hun gjør er å tiltrekke seg masse oppmerksomhet, slik at Obama kan komme med sine utspill, sier Sabato

TIL DET HVUTE HUS? - Oprah som visepresident! ropte en tilhører. - Det ville ha vært en degradering, svarte Obama.
JASON REED