— Kanskje kan forhandlingene begynne alt i kveld, sa en optimistisk utenriksminister Ursula Plassnik fra Østerrike i går kveld.

Tidligere på ettermiddagen hadde sjefanklager Carla del Ponte fra FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia kunngjort at Kroatia de siste ukene har samarbeidet fullt ut med domstolen.

Dermed åpnet veien seg igjen for medlemskapsforhandlinger også med Kroatia. Dette har vært en av Østerrikes kjepphester, etter at prosessen ble lagt på is i vår. Det skjedde fordi del Ponte var misfornøyd med kroatenes innsats for å arrestere den ettersøkte generalen Ante Gotovina.

Østerrike har både historisk og økonomisk sterke bånd til Kroatia, og har lenge kjempet for at landet måtte få begynne på veien mot medlemskap.

Kort tid etter at del Ponte hadde gitt Kroatia ros for godt samarbeid, kom da også meldingen fra østerrikerne om at de likevel kunne godta målet om fullt tyrkisk medlemskap og at de var enige om et forhandlingsmandat.

Del Ponte sa at alt tyder på at Kroatia nå gjør alt de kan for å få tak i general Gotovina, og mente at dersom innsatsen fortsetter på samme vis, vil han kunne bli tatt og overlevert til domstolen i løpet av kort tid. Konklusjonen kom overraskende på mange, i og med at del Ponte inntil for få dager siden uttalte seg svært kritisk om hvordan general-jakten foregikk.

Det er ventet at Kroatia kan slutte seg til unionen kanskje allerede om tre-fire år, til forskjell fra Tyrkia, som må gjennom svært mange og omfattende reformer før de kan bli medlem.