Spenningen knytter seg ikke til hvem som vinner, men med hvor stor margin Jacques Chirac vil slå høyreekstreme Jean-Marie Le Pen.

Lørdag var valgkampen offisielt over, og de høyrøstede gatedemonstrasjonene et fjernt ekko. Tiden er kommet for det avgjørende slaget, etter valgsjokket som gjorde Le Pen til utfordrer for to uker siden.

Le Pen benyttet imidlertid muligheten under et intervju med britisk fjernsyn lørdag til å utfordre andre europeiske politikere til å vise at de er mindre rasistiske enn ham selv.

— Jeg er ikke mer rasistisk enn Tony Blair (Storbritannias statsminister), slo Le Pen fast overfor BBC, og sa han ville sende alle flyktningene i leiren Sangatte til Storbritannia.

— Ved å ta imot dem kan han vise at han er mindre rasistisk enn meg, sa presidentkandidaten, som en gang omtalte Holocaust som en "historisk detalj"

Oppfordret til samling

Franske avviser oppfordret lørdag velgerne til å samle seg bak den konservative sittende presidenten Jacques Chirac, tross beskyldninger om at han har vært involvert i korrupsjon.

Den venstreorienterte Liberation hadde ordet "Ja" i store bokstaver på forsiden, over en stemmeseddel med Chiracs navn på. Det var et tilsvar til det skrikende "Nei" den kjørte på forsiden dagen etter Le Pens overraskende valgresultat.

Chirac kan ligge an til en valgseier han aldri kunne ha forestilt seg for en måned siden, takket være den sjeldne koalisjonen som nå støtter ham, en koalisjon som spenner var den katolske kirken til homoseksuelle organisasjoner.

Tvil på venstresiden

Like fullt er mange på venstresiden fortsatt i tvil om hvordan de skal forholde seg, etter at sosialisten Lionel Jospin ble slått ut i første runde. Skal de bite i det svært så sure eple å gi sin stemme til sin konservative motstander? Enkelte har foreslått at de skal bruke hansker, ansiktsmasker og klesklype på nesa, mens de stemmer for Chirac, i protest mot "lukten av korrupsjon" de mener han er omgitt av. Det har imidlertid valgmyndighetene advart mot, fordi det er ulovlig å vise slik partistøtte under stemmegivningen.

– Jeg har ikke bestemt med for om jeg skal stemme for Chirac eller stemme blankt. Jeg vet ikke om jeg kan få meg selv til å gjøre det, sier den 26 år gamle kokken Nicolas Lefebvre. Han gleder seg imidlertid til neste måneds valg på nasjonalforsamling.

— Der kan vi uttrykke et reelt valg, legger han til.

Valgoppslutningen avgjør

Det store spørsmålet ser ut til å dreie seg om størrelsen på Chiracs seier. Meningsmålere er tilbakeholdne med å sette eksakte tall på hva de tror utfallet vil bli, etter at de totalt bommet på støtten til Le Pen før forrige valgomgang.

De få meningsmålingene som er kommet, viser at Chirac kan få opptil 80 prosent av stemmene. Le Pen selv sier han vil være fornøyd dersom han får 25 prosent av stemmene.

— Når alle institusjoner, alle politiske, kommunale, kulturelle, religiøse og arbeidslivsorganisasjoner er mot deg, ville det være virkelig ekstraordinært, sa Le Pen fredag.

En ting som vil bli utslagsgivende for hvordan resultatet vil se ut, er valgoppslutningen. I første omgang var denne rekordlav, hele 28 prosent avsto, og en tredel ga sin stemme til kandidater på ytterfløyene. Meningsmålingene tyder imidlertid på at oppslutningen denne gang vil være mye høyere, noe som er ventet å gagne Chirac. Le Pen har imidlertid stemplet den store mønstringen for å hindre ham i å bli president som et tegn på et "totalitært klima".

(NTB)