Dermed er den konservative partilederen Fredrik Reinfeldt (41) klar til å overta som statsminister etter Göran Persson som har styrt Sverige siden 1996.

Det ble en valgthriller av de sjeldne her i Sverige. Etter det borgerlige overtaket på de siste dagers meningsmålinger har sosialdemokratene og statsminister Göran Persson gjort det noe bedre enn det så ut til. Likevel innebærer valget en tragisk sorti for Persson som kan notere seg for et av sine dårligste resultater noensinne.

177 mot 172

Ved 23-tiden så det ut som om han kan bli nødt til å overlate regjeringsmakten til den borgerlige alliansen av fire partier. Da var styrkeforholdet mellom de to politiske blokkende 177-172 i borgerlig favør.

For de konservative (Moderaterna) har valget vært en suksess, ikke minst på bakgrunn av katastrofetallene i 2002, da det bare fikk 15 prosent av stemmene. Fire år etter er resultatet mer enn ti prosentpoeng mer. Hver fjerde svenske velger har stemt på den noe reserverte Fredrik Reinfeldt.

Partiet har med andre ord reist seg, og i fall det blir regjeringsskifte, vil de fleste gi Reinfeldt hovedæren, ettersom han har bygget den sterke alliansen med Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna.

Taperen Folkpartiet

Også Centerpartiet kan glede seg over pen fremgang i forhold til forrige valg. Den populære og dyktige partilederen, Maud Olofsson, tilskrives mye av æren for det.

Den store taperen på borgerlig side er Folkpartiet som ser ut til å bli halvert i forhold til 2002-resultatet. Med ca. 7 prosent av stemmene er det all grunn til å se en sammenheng med dataskandalen som har ridd partiet som en mare de siste ukene. Partiet ser ut til å ha blitt hardt straffet etter at det kom for en dag at geskjeftige ungdommer i Folkpartiet har gjort «innbrudd» i sosialdemokratenes database. Trøsten for de borgerlige er imidlertid at flukten fra Folkpartiet i hovedsak har kommet Moderaterna til gode, ikke sosialdemokratene.

Glad Jan Petersen

Det var mange som bet negler utover kvelden i den konservative leiren etter hvert som resultatene strømmet inn. Tidlig på kvelden var det tilnærmet seiersstemning blant partisliterne som var samlet til valgvake i Stockholm sentrum.

— Jeg tror fortsatt på en borgerlig seier. Det er uansett verdt å notere seg at Moderaterna har gjort et brakvalg. Vi må langt tilbake for å finne et tilsvarende godt valgresultat, sier tidligere Høyre-leder Jan Petersen som var gjest hos sitt søsterparti på valgvaken.

Han sier til BT at Fredrik Reinfeldt har ledet en snuoperasjon for Moderaterna som er oppsiktsvekkende. Tradisjonelt har partiet ligget et godt stykke til høyre for Høyre, men nå favner det mye videre.

HYLLEST: Fredrik Reinfeldt ble forståelig nok sterkt hyllet på de konservatives valgvake. Moderaterna har ikke innkassert et så godt valgresultat i nyere tid.