Bremen (NTB-Reuters-DPA): Søndagens vedtak må godkjennes av en ekstraordinær delstatskongress i sosialdemokratiske SPD torsdag. Hvis kongressen sier ja, er det klart for det første nye rød-grønne samarbeidet i Tyskland siden de to partiene mistet makten på riksplanet i 2005.

På riksplanet sitter SPD i storkoalisjon med det konservative kristeligdemokratiske partiet CDU, men CDU vil ikke forsøke å få til et nytt samarbeid i Bremen. – Vi har bestemt oss for å gå i opposisjon, sa partiets talsmann Carsten Meier søndag.

CDU og SPD har siden 1995 samarbeidet om styret av Bremen, som er den minste av Tysklands 16 delstater. – Det er bra for Bremen at det endelig settes sluttstrek under denne storkoalisjonens altfor lange historie, het det i en erklæring fra De grønne søndag.

Den nye koalisjonen opprettes etter at SPD vant og CDU tapte delstatsvalget i Bremen 13. mai. Mange tyske sosialdemokrater mener det er nødvendig å markere avstand til de konservative, for ikke å tape velgere til partier på ytre venstre fløy.