De og deres politiske rivaler diskuterte lørdag regjeringsspørsmålet i interne møter. Møtene fant sted bak lukkede dører, men hovedtema var åpenbart resultatene fra valget 15. desember, som ble offentliggjort dagen før.

Resultatene viste som ventet seier for den sjiamuslimske alliansen, men den får ikke flertall alene og er derfor på leting etter koalisjonspartnere. Kurderalliansen, som samarbeidet med sjiaene i den avtroppende alliansen, kommer trolig også med i den nye regjeringen.

Sunnier med makt

Lørdag var det mer usikkert hvordan de sunniarabiske partiene ville stille seg. Sunniaraberne fikk sin representasjon i nasjonalforsamlingen tredoblet ved nyvalget, og er med sine 58 plasser en maktfaktor å regne med.

– Det er riktig at sjiaalliansen vil ha en regjering som i størst mulig grad gjenspeiler valgresultatet. Men andre partier, først og fremst kurderne, vil ikke lenger slå seg til ro med en koalisjon mellom sjiaer og kurdere, derfor må alliansen vise kompromissvilje, sier den erfarne politikeren og tidligere ministeren Mahdi Hafez.

Sunniene hadde en håndfull medlemmer i den avtroppende regjeringen, men mange sunniarabere fryktet likevel en tilværelse i den politiske ødemarken. Samtidig betrakter USA sunniarabisk deltakelse i regjeringssamarbeidet som en forutsetning for et stabilt styre og for mer effektiv kamp mot volden i Irak.

USA vil hjelpe

USA er derfor forberedt på å hjelpe til i forhandlingene om en samlingsregjering, sa en amerikansk tjenestemann i Bagdad lørdag. Tjenestemannen, som ba om å få være anonym, tilføyde at sunnilederne må vise handlekraft i kampen mot opprørerne som har stått bak en lang rekke blodige angrep mot amerikanske og irakiske soldater.

– Vi ønsker ikke et irakisk styre som bygger på et forholdsvis smalt religiøst eller etnisk grunnlag. Vi vil støtte en samlingsregjering som kan skape forsoning etter en hard valgkamp, og vi oppmuntrer alle parter til å vise kompromissvilje, tilføyde tjenestemannen.

Tre politimenn, en major i regjeringshæren og tre sivile ble drept i voldshandlinger ulike steder i Irak lørdag. Dagen før ble fem personer skadd da en bombe eksploderte nær en bilkolonne med medlemmer av president Jalal Talabanis stab sør for oljebyen Kirku