Det opplyser talskvinne Claudia van Andel i det nederlandske bergingsselskapet Smit til NTB.

Ankerfestekjettingen som har festet havaristen til boreriggen «Transocean Rather», er kuttet. Men «Bourbon Dolphin»var få timer før slepet startet søndag, fortsatt festet til riggen på ett punkt.

– Dette festet opprettholdes for å holde den kantrede supplybåten stabil inntil den kan taues til smulere farvann, sier hun.

Beslutningen er at en slepebåt søndag ettermiddag kan starte slepet av «Bourbon Dolphin» til smulere farvann”, sier van Andel. Hun vet ennå ikke eksakt hvor det kantrede fartøyet skal slepes, men sier det dreier seg om en distanse på 10-20 nautiske mil. Ifølge Aftenposten er planen å slepe havaristen inn til Lerwick eller til den gamle marinebasen Scapa Flow på Shetland.

«Olympic Herculus»

Slepebåten «Olympic Herculus» er ett av de tre fartøyene som bisto den britiske kystvakten og det britiske luftforsvaret (RAF) i letingen rundt «Bourbon Dolphin» fredag.

– Taubåten «Zevs» som er underveis fra Nederland til operasjonsområdet, skulle etter planen ha vært framme ved bestemmelsesstedet søndag formiddag, men vil ikke nå fram før søndag ved 18-tiden, ifølge van Andel.

Når «Zevs» ankommer operasjonsområdet, vil bergingsselskapet Smit totalt disponere tre taubåter i området. Samtlige tre vil følge slepet fram til bestemmelsesstedet.

Venter med å dykke

Ifølge van Andel er det søndag høye bølger i operasjonsområdet. Dette gjør det ikke forsvarlig å sende dykkere ned for å undersøke skipet.

– Operasjoner som krever at dykkere tar seg inn i havaristen, må vente til «Bourbon Dolphin» er tauet til smult farvann, sier hun.