— Han ber folk om å roe seg ned, det må ikke bli noen blodsutgytelser, han ønsker ikke å forårsake uro, sa forsvareren Milos Saljic til pressen lørdag.

— Han ber om at det ikke skal bli opptøyer, at alt skal være fredelig, sier han.

Om lag 2.000 bosniske serbere deltok fredag i en demonstrasjon mot arrestasjonen av Ratko Mladic. Det er varslet en større demonstrasjon i Beograd søndag i regi av det ytterliggående nasjonalistpartiet SRS mot arrestasjonen.

Saljic sier Mladic er klar over at han nok kommer til å bli sendt til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY), men at han «ønsker litt hvile først».

Straffeforfølging

Mladic ble pågrepet i Serbia torsdag. Han er ettersøkt av ICTY og tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser.

Serbia lover nå å straffeforfølge dem som har hjulpet generalen, som har vært på rømmen i 16 år.— Vi kommer til å fortsette å forfølge alle dem som har hjulpet Mladic og andre rømlinger. Ved å skjule Mladic har de forårsaket alvorlig skade på dette landet. Det å skjule rømlinger fra Haag-domstolen er en alvorlig forbrytelse, understreker Vladimir Vukcevic, den serbiske statsadvokaten for krigsforbrytelser.

Overvåking

General Mladic ledet de bosnisk-serbiske styrkene under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995.

Serbiske myndigheter skal ha klart å pågripe ham i landsbyen Lazarevo ved hjelp av tett overvåking av familien og antatte hjelpere, sier en kilde til Reuters.Tjenestemenn overvåket kommunikasjonen mellom Mladics hjelpere og oppdaget på denne måten for flere uker siden hvilke familiemedlemmer som hjalp ham skjule seg, sier den anonyme kilden.

Ifølge avisen Blic bød Mladic sikkerhetsstyrkene som pågrep ham, mat og drikke før han overga seg.

— Gratulerer, gutter. Dere har funnet ham dere har lett etter, skal han ha sagt, ifølge TV-stasjonen RTS.

Utleveres

En serbisk domstol besluttet fredag at Mladic kan utleveres til ICTY. Mladics forsvarer og familie hevder han er for syk til å stilles for retten. Mladics sønn, Darko, sa fredag at faren har hatt to mindre hjerneblødninger og er bevegelseshemmet.

Men både påtalemyndigheten og dommeren mener helsetilstanden ikke kan hindre en rettssak.