Regimet i Damaskus ser nå ut til å drive den rene klappjakt på sine motstandere, sier menneskerettsaktivister. Søndagens arrestasjoner kom etter at regimet for kort tid siden anholdt to opposisjonelle parlamentarikere og lederen for en forbudt fraksjon innen det syriske kommunistparti. En offisiell talsmann bekreftet søndagens arrestasjoner og oppga navnene på de arresterte.

Syrerne har tidligere ikke offentlig omtalt denne typen arrestasjoner. De fem anholdte er menneskerettsforkjempere og aktive deltakere i politiske diskusjonsgrupper, såkalte fora for fri tale, som dukket opp etter presidentskiftet i Syria i fjor.

Da president Hafez al-Assad døde, lovet hans sønn og etterfølger Bashar vidtgående politiske reformer, samtidig som han løslot 600 politiske fanger. Men diskusjonsgruppene ble forbudt i mars i år, etter at de hadde gjort makthaverne tydelig nervøse.

En av søndagens arrestanter, den framtredende akademikeren Aref Dalila, har rettet krass kritikk mot korrupsjonen i Syria. Sist fredag protesterte han også mot arrestasjonen av en annen fremtredende opposisjonell, den uavhengige parlamentarikeren Riad Seif.