I et innslag på TV 2 søndag 1. mars i år ble den høyreorienterte israelske forfatteren og samfunnsdebattanten gjengitt av journalist Fredrik Græsvik om sitt syn på Norge, nordmenn og på det han mener er antisemittiske holdninger i det norske samfunnet.

Han angrep også Kristin Halvorsen for hennes engasjement mot Israels krigføring i Gaza og kalte hennes oppførsel for en «antisemittisk pionérvirksomhet».

– Idiotisk

I deler av innslaget omtaler Græsvik Gerstenfeld indirekte og sier blant annet at forfatteren kaller nordmenn uintellektuelle og barbariske. På TV 2s nettsider ble intervjuet publisert både med videoen og en utskrift.

– Jeg tar gjerne på meg ansvaret for ting jeg har sagt, som ofte kan være skarpe i tonen. Jeg kan derimot ikke ta ansvar for ting jeg ikke har sagt. Det er idiotisk å si at alle nordmenn er barbarer, sier Gerstenfeld til NTB.

Han kritiserer TV 2s erfarne korrespondent i Midtøsten for å være slurvete og unøyaktig i sin gjengivelse av det over en time lange møtet de hadde i Israel. Gerstenfeld poengterer at uttrykket om barbarer kom i forbindelse med omtale av norsk hvalfangst og at det var debatten i Norge rundt en av hans bøker som var uintellektuell i forhold til hvordan debatten hadde gått i andre land. I klagen til PFU nevner Gerstenfeld også at han ikke er statsviter slik Græsvik har omtalt ham som.

Ingen kommentar

Redaksjonssjef Thomas Henschien i TV 2 vil ikke kommentere klagen til PFU overfor NTB. I et brev til kanalen ba Gerstenfeld om et nytt intervju der han kunne klargjøre hva han virkelig mener, men det ville ikke ledelsen i kanalen gå med på.

– Vi går ikke i redegjørelser for vårt ståsted så lenge dette er under behandling i PFU. Vi avventer videre saksgang, sier Henschien til NTB.

Det vil trolig gå lang tid før Pressens Faglige Utvalg får behandlet klagen fra Gerstenfeld. I mellomtiden føler den israelske mannen at han må sende ut stadig flere leserbrev og kronikker til norske aviser for å forklare hva han egentlig mente i intervjuet.

– Jeg har mottatt hatmail fra Norge på grunn av dette, sier Gerstenfeld.

Norsk skepsis

Den aldrende mannen er født i Østerrike, men vokste opp i Nederland før han i 1968 flyttet til Israel. Ved siden av å arbeide som miljørådgiver for bedrifter i flere land, har han studert og skrevet en rekke bøker.

I boken «Behind the Humanitarian Mask: the Nordic Countries, Israel and the Jews»ramser han opp en rekke hendelser mot jøder og jødiske institusjoner i Norge, som han mener har fått passere uten tilstrekkelig reaksjon. Basert på det grunnlaget mener han å kunne hevde at Norge, i likhet med finansministeren, driver antisemittisk pionérvirksomhet.

Kilder i det jødiske miljøet i Norge sier til NTB at det er en utbredt skepsis og uttalt uenighet med Gerstenfeld og hans konklusjoner. Han betegnes som høyrekonservativ og som en forfatter som i stor grad fastslår og i liten grad analyserer de problemstillingene han skriver om.