Statsminister Jens Stoltenberg må pent finne seg i å stå i skyggen av begivenhetene når han i dag får et sjeldent møte med Russlands president Vladimir Putin, i etterkant av EU-Russland-toppmøtet her i Helsingfors.

Tanken til de finske vertene var god: Å møte Putin for å sette fart i arbeidet med å knytte Russland og EU nærmere sammen, særlig på energisektoren. Russerne leverer nesten 30 prosent av EUs olje og gass, og EU har lenge ønsket seg et mer bindende samarbeid med energigiganten.

I stedet har stemningen nådd et nytt lavmål. Det blir i dag fullt flomlys på russernes nabokrangler med EU-naboer fra den gamle østblokken, og på EUs manglende evne til å samle seg og snakke med en stemme.

Polen føler seg sviktet

Etter planen skulle møtet markere starten på forhandlingene om en ny og omfattende partnerskapsavtale, til erstatning for den gamle som går ut på dato neste år.

Ingen hadde tenkt at det meste skulle handle om noe så jordnært som kjøtt. Men det gjør det. Polakkene har lenge slåss mot et ett år gammelt russisk importforbud mot polsk kjøtt. Russerne hevder at papirene som følger med kjøttet ikke er til å stole på, og at de ikke kan vite hvilket land varene faktisk kommer fra.

Polen mener forbudet er politisk begrunnet, og har lenge klaget over at EU-kommisjonen ikke har hjulpet dem nok i konflikten med Russland.

Klagene har ikke ført frem, og dermed grep polakkene til et drastisk middel: De la ned veto mot partnerskapsforhandlingene med Russland.

Helt til i går pågikk intenst diplomati i Brussel for å få til et kompromiss med polakkene, men de var ikke til å rikke. I går ga de finske vertene opp meklingen.

Kreml viser muskler

Moskva svarte med mer av det samme: De varslet at de vil innføre importforbud mot alt kjøtt fra samtlige 27 EU-land fra nyttår. Den offisielle begrunnelsen er ikke knyttet til Polen-krangelen, men ingen tviler på sammenhengen.

— Dette har ikke med politiske triks å gjøre, men med praktiske, tekniske problemer, sa president Vladimir Putin på en pressekonferanse her i Helsingfors i går kveld.

Putin sa at Russland ikke lenger kan stole på EU-kjøttet når Romania og Bulgaria blir medlemmer i unionen fra nyttår. Riktignok har EU forsikret at kjøtt fra de to landene ikke vil slippe inn i EUs indre marked, fordi Romania og Bulgaria blant annet sliter med svinepest. Men dette er ikke godt nok for Putin.

Også under EU-toppmøtet i Lahtis tidligere i høst var tonen med Putin mildt sagt anstrengt. De finske vertene hadde sin fulle hyre med å stagge Polens president Lech Kaczynski, som gjerne ville si sin hjertens mening om Russlands planlagte gassrørledning til Tyskland. De frykter russernes luner, og ville gjerne vært med som partner for bedre å kunne sikre seg livsnødvendige energileveranser.

Putins kontante linje i kjøttsaken føyer seg inn i bildet av et stadig mer selvbevisst Russland som vet godt at de har stor makt som energileverandør.

ANSTRENGT TONE: Finlands president Tarja Halonen er vertskap for EU-toppmøtet, som hadde som intensjon å knytte Russland nærmere til seg ved å invitere president Vladimir Putin. Det ligger an til full skjæring i dag.FOTO: TOR WENNSTROM, SCANPIX
LEHTIKUVA