— Vi har all verdens tid. Vi er tålmodige, sier Joakim Rönngren, spillgiganten Ladbrokes' PR-sjef i Norden. Både i Norge, Danmark, Tyskland, Nederland, Finland og Sverige har selskapet rettssaker på gang for å bryte opp de statlige monopolene.

Hittil har resultatet vært magert, men Rönngren mener de har en god sak: Det er ingen grunn til at et privatisert og strengt kontrollert spillmarked ikke kan fungere like godt som de statlige monopolene, er argumentet.

Til å kjøre sakene sine har de hyret inn juridiske tungvektere - i Norge advokatfirmaet Schjødt. Å få betalt advokatregningene skulle uansett ikke by på problemer. I fjor var overskuddet 3,3 milliarder kroner før skatt. Med base i London, der spillmarkedet er deregulert, tilbyr Ladbrokes alle former for pengespill - også på nett, der norske spillere kan delta. Selskapet har 14.000 ansatte, er registrert på børsen i London og driver over 2500 spillbutikker.

— Vi ønsker oss et regulert og konkurranseutsatt spillmarked, med beinhard overvåking fra myndighetenes side, sier Rönngren.

I dag går praktisk talt alt overskudd fra spill i Norge til å støtte idretten og kulturlivet.

Ladbrokes mener dette ikke er et godt nok argument for monopol: Myndighetene kan beskatte pengespillene, og bruke skatteinntektene som de vil. I Storbritannia er det innført en spillskatt på 15 prosent. Ingenting er i veien for en liknende ordning i Norge, mener det britiske spillselskapet.

Norge argumenterer med at spillsektoren er så spesiell at den ikke kan sidestilles med annen økonomisk aktivitet, og at nasjonale myndigheter derfor må ha større adgang til å organisere markedet som de selv ser seg tjent med.