EU innførte tirsdag kveld forbud mot import av burfugl til EU-land. Etter det NTB erfarer vil Mattilsynet innføre samme beskyttelsestiltak. Det vil si at det blir stans av all import av burfugler til Norge. Men de fuglene som finnes i dyrebutikkene nå, vil ikke bli omfattet av et eventuelt importforbud, opplyser Mattilsynet.

– Tropiske fugler som er kommet lovlig inn til norske butikker, regner vi som sikre og vil ikke bli omfattet av et eventuelt importforbud, sa fungerende kommunikasjonsdirektør Finn Oluf Nyquist i Mattilsynet til NTB tirsdag kveld.

Full stans

– Den europeisk-afrikanske vannfuglavtalen som omfatter 52 land, anbefaler nå å stanse all handel med levende fugl over landegrensene inntil man har skaffet seg bedre kjennskap til hvordan fugleinfluensaen spres, sier rådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

Forbudet vil omfatte alt fra høner og fasaner til ender, gjess og tropiske fugler.

Anbefalingen kommer etter et partsmøte mellom de 52 medlemslandene i Senegal tirsdag hvor Størkersen deltar på vegne av norske myndigheter.

– Det jobbes nå på spreng for å finne ut mer om hvordan fugleinfluensaviruset spres. Dette forbudet anbefaler vi for at landene skal være føre var, sier Størkersen.

På tå hev

Oppdretterne av burfugl i Norge er på tå hev om dagen. De frykter selv for at fugler i næringen skal bli smittet:

– Vi følger nøye med på de anbefalingene Mattilsynet til enhver tid kommer med og iverksetter de tiltak som er nødvendig, sier leder i Norske Tropefuglforeningers Landsforbund, Eivind Rygh, til NTB.

Fugleoppdretter Morgan Hjul driver dyrebutikkjeden Dyrego og har et av landets største oppdrettsanlegg for burfugler på Østlandet.

– Nå i dag fikk jeg de siste oppdrettsfuglene mine i hus for å sikre meg mot smitte, sier Hjul til NTB.

Om lag to tredeler av alle burfugler som selges her i landet, er importert fra EU-land, hovedsakelig fra Sverige, Danmark og Nederland. Resten er oppdrettsfugl fra Norge. Bare en forsvinnende liten del kommer fra land utenfor EU, opplyser Direktoratet for naturforvaltning.

Kjøpte papegøye

Dan Andre Bernhardsen (35) fra Oslo kjøpte tirsdag kveld en grå jackopapegøye. Men først forsikret han seg om at papegøyen var født og oppvokst i Norge.

– Hadde den vært importert, ville jeg nok ikke rørt den av frykt for fugleinfluensaen, sier Bernhardsen til NTB.

Butikkmedarbeider Elisabeth Storødegård i kjæledyrbutikken Dyrego på Manglerud i Oslo sier at hun foreløpig ikke har registrert noen nedgang i salget av burfugler.

– Vi har jevnt salg, og ingen kunder har vært redde for å kjøpe fugler. Vi kan jo også forsikre kundene om at alle fuglene her er kommet lovlig hit til landet, sier Storødegård.

Det er foreløpig ingen fare for fugleinfluensa-smitte på papegøyer i Norge. Her ser vi butikkmedarbeider Elisabeth Storødegård med en blåpannet amazon-papegøye.
Ørn E.Borgen