Kappløpet om å bli demokratenes kandidat i neste års presidentvalg er på god vei til å bli en ny utgave av kjønnskampen mellom Hillary Clinton og Barack Obama.

Uvanlig fordeling

En ny meningsmåling fra Washington Post og TV-selskapet ABC viser en høyst uvanlig skjev fordeling av mannlige og kvinnelige velgere mellom de to toppkandidatene.

Samtidig viser en måling fra den lille staten New Hampshire i nordøst, hvor det første primærvalget holdes om vel et halvt år, tegn på at USAs tidligere førstedame, med de første partidebattene har økt sitt forsprang.

På republikansk side har New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani fortsatt et pent forsprang, men her kan maktfordelingen bli endret i løpet av kort tid.

En ny måling gir Giuliani 31 prosent av de republikanske stemmene, men skuespilleren Fred Thompson samler 20 prosent, til tross for at han ennå ikke har erklært sitt kandidatur og ikke deltok i de første debattene.

McCain sliter

Målingen antyder også at senator John McCain vil få det veldig vanskelig med å blande seg i toppstriden. Etter flere alvorlige feil er hans tilslutning sunket helt ned til 12 prosent.

Det er likevel fortsatt demokratenes interne oppgjør som tiltrekker seg størst interesse. I New Hampshire støttes Hillary Clinton av vel en tredjedel av partiets velgere, mens Barack Obama må nøye seg med å telle hver femte som tilhenger.

Den siste målingen avslører at Hillary Clinton kan takke kvinnene for det klare forspranget. 51 av dem vil stemme på henne, 24 prosent foretrekker Obama, mens 11 prosent støtter tidligere senator John Edwards.

Blant mannlige velgere er det reelt dødt løp mellom de to toppene. Med 32 prosent samler Clinton bare en enkelt prosent mer enn sin demokratiske kollega fra Senatet.

Kvinner kan avgjøre

Forspranget blant kvinner kan bli avgjørende. Ved primærvalgene i 2004 lå den prosentvise fordelingen mellom kvinnelige og mannlige velgere i størrelsesorden 55-45.

Både Barack Obama og John Edwards her innsett faren. De siste dagene har de begge lansert nye kampanjer som retter seg mot kvinnelige velgere. Kampanjer som har hustruene Michelle Obama og Elizabeth Edwards i hovedrollene.

Mandag svarte Hillary Clinton da hun samlet det som ble kalt «300 kvinner av forskjellige farger» i Washington. Med det understreket hun at ikke bare kvinner, men også velgere av afrikansk og latinamerikansk opprinnelse denne gang får større innflytelse på resultatet i primærvalgene.

Flere av kandidatene satser hardt på å oppnå så gode resultater i partimøtene i Iowa og deretter primærvalgene i New Hampshire at det blir avgjørende for utfallet i de neste og større rundene et par uker senere.

Før de første debattene lå trioen Clinton, Obama, Edwards nesten likt. Nå viser den siste målingen at Clinton er kommet opp i 36 prosent i den viktige staten. Obama ligger stille på 22, mens Edwards er falt til litt over ti prosent.