Valjakkala, som har byttet navn til Nikita Joakim Fouganthine, drepte i 1988 tre mennesker på en kirkegård i Åmsele i Sverige. Etter tre ukers flukt ble han pågrepet i Danmark, og i 1989 ble han dømt til livsvarig fengsel.

Også finnens 21-årige kjæreste var tiltalt for drapene. De to anklaget hverandre, men retten festet lit til jentas historie.

Fouganthine har sittet over 18 år i fengsel og har søkt om benådning flere ganger. I oktober fikk han søknaden godkjent av finsk høyesterett, men beslutningen ble sendt videre til president Tarja Halonen som ennå ikke har avgjort saken.

Svenske myndigheter reagerte sterkt på den finske domstolens beslutning siden Fouganthine har rømt flere ganger og begått nye forbrytelser. Eksperter mener at han har en aggressiv personlighet med psykopatiske trekk.

Finnen sonet nå dommen i et åpent fengsel i Fredrikshamn som del av forberedelsene for en mulig løslatelse.

I 1991 laget den svenske filmregissøren Jan Troell filmen «Il Capitano» om trippeldrapene i Åmsele.

Trippeldrapsmannen Juha Valjakkala er etterlyst i Finland og Sverige etter at han natt til tirsdag rømte fra et fengsel i den finske byen Fredrikshamn. Mannen som i 1988 drepte en svensk familie på tre, blir betegnet som uberegnelig.
Martti Kainulainen/LEHTIKUVA/