Mannen som ble skutt og drept på Nørrebro stasjon i morgentimene søndag, skal være samme mann som sto bak begge attentatene i København.

Det opplyste dansk politi på en pressekonferanse klokken 08.

— Det er ikke noe på det nåværende tidspunkt som tyder på at det har vært andre menn involvert, sa politiinspektør Jørgen Skov til pressen.

Inspirert av Paris?

På en ny pressekonferanse senere på dagen sa politiet at mannen er en kjenning av sikkerhetspolitiet, og at de har funnet både våpen og klær som knyttes til de dødelige angrepene.

— Det er en person som var innenfor PETs radar, sa PET-sjef Jens Madsen på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

— I hvilket omfang vi har fulgt ham eller ei, er ikke noe jeg kan si noe om, legger han til.

Motivet for de dødelige angrepene er så langt ikke kjent, men PET mistenker at gjerningsmannen var inspirert av terrorangrepene i Paris i januar.

— Vi har nå ikke kjennskap til om den antatte gjerningsmannen har vært i konfliktsoner, herunder Syria eller Irak, men det er selvfølgelig i sentrum for etterforskningen, sier PET-sjefen.

Se hvor hendelsene i København fant sted. (Hold pilen over kartet for å se mer.)

- Mann pågrepet

Etterforskningen fortsatte søndag for fullt i den danske hovedstaden etter angrepene lørdag ettermiddag og natt til søndag, hvor to sivile menn ble drept og fem politimenn såret.

— Det er en rekke personer og steder som vi nå har særlig oppmerksomhet mot, opplyser politiinspektør Jørgen Skov.

Øyevitner forteller til danske Ekstra Bladet at en mann er pågrepet i bydelen Østerbro av væpnet politi. En ung mann i hettegenser ble under aksjonen ført bort i håndjern, ifølge avisas opplysninger.

— Han ble lagt ned og en av betjentene satte seg på ham, mens en annen siktet på ham med et våpen, sier et øyenvitne til avisen.

Dansk politi har ikke bekreftet opplysningene. Det er også uklart om pågripelsen har forbindelse med de dødelige angrepene i den danske hovedstaden.

Inngangspartiet på kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro er gjennomboret av kulehull etter lørdagens attentat mot debattmøtet der Lars Vilks deltok.
DRAGO PRVULOVIC / TT / NTB scanpix

Lørdag ettermiddag ble en 55 år gammel mann skutt og drept i et attentat mot kulturhuset Krudttønden på Østerbro, der blant annet tegneren Lars Vilks deltok. Tre politimenn ble også såret. Gjerningsmannen flyktet deretter fra stedet til fots.Senere, natt til søndag, ble 37 år gammel jødisk mann skutt og drept utenfor en synagoge i Krystalgade i sentrum. Her ble også ytterligere to politifolk såret da det ble løsnet skudd mot dem. Politiet føler seg sikre på at det er samme gjerningsmann som sto bak denne skytingen.

Avslørt av taxitur

Våpenmannen ble fanget opp av flere overvåkningskameraer på sin ferd gjennom København, blant annet i forbindelse med en taxitur. Politiet fikk kontakt med den aktuelle taxisjåføren, og sporet opp den mistenkte på en adresse i Nørrebro-området. Der skal han skal ha åpnet ild mot politiet like etter klokken 05 natt til søndag. Politiet skjøt tilbake, og drepte ham.

Dette er et av overvåkningsbildene av den antatte gjerningsmannen.
Politiet

Totalt er det altså tre drepte etter attentatene, dersom man regner med den antatte gjerningsmannen.BTs reportasjeteam i København forteller om fortsatt stort politioppbud i gatene, til tross for at situasjonen nå virker avklart:

— Utenfor Nørrebro stasjon blir københavnerne til fots eller på sykkel bedt om å ta en annen vei. Politi bevæpnet med automatvåpen passer sperringene. Like før klokken åtte, tre timer etter at politi skjøt og drepte en mann som åpnet ild mot politiet, er det rolig i området, også bak avsperringene, der politiet jobber, sier journalist Guro Bergesen.

Politiet har varslet at de kommer til å fortsette å være synlige i bybildet i noen timer fremover.

– Det er for å skape trygghet for befolkningen, og det vil vi fortsette med i de kommende timene, sa sjefinspektør Torben Mølgaard Jensen på pressekonferansen.

- Uendelig trist

Politi i Københavns gater.
Elias Dahlen

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt sendte ut følgende melding i morgentimene søndag:– Det er en uendelig trist morgen, hvor vi alle tenker på ofrene og deres pårørende. To uskyldige mennesker har mistet livet som følge av en kynisk terrorhandling mot Danmark.

– Regjeringen følger utviklingen nøye. Ingen skal slippe unna med å angripe det åpne, frie og demokratiske danske samfunn, skriver Thorning-Schmidt.6