I helgen offentliggjorde avisen Sunday Times den årlige «The Rich List». Den viser at formuen til de rikeste har økt med 15 prosent det siste året. Svært mange vanlige briter har derimot hatt nedgang i reallønnen de siste seks årene. Først i år har gjennomsnittslønnen tatt igjen inflasjonsmålet, ifølge Bank of England.

De 1000 rikeste har nå en samlet formue som utgjør en tredel av Storbritannias BNP — verdien av alle varer og tjenester som produseres. Og aldri før i listens snart 25 år lange historie har veksten i rikdommen vært større enn nå.

Det skjer bare få år etter Lehman Brothers-kollapsen som utløste krise i finanssentrene. Verden får stadig flere mangemilliardærer, og stadig flere bor nettopp i London.

Arsenal ned, India opp

Kjendiskokk Jamie Oliver er på vei oppover på listen og økte formuen fra 90 millioner pund til 240 millioner pund. Kursen på pund er om lag 10 kroner, og omregnet til norske kroner er formuen 2,4 milliarder kroner.

I fjor var det den russisk-usbekiske Arsenal-eieren Alisher Usmanov som tronet helt på toppen. Han faller i år til andreplass med en formue på 10,65 milliarder pund.

Aller rikest er nå de indiskfødte brødrene Sri og Gopi Hinduja, som er gode for 11,9 milliarder pund. De eier det multinasjonale konglomeratet Hinduja Group, som driver med alt fra industri, finans, eiendom og IT til vindkraft og helsetjenester. I løpet av det siste året økte de formuen med 1,3 milliarder pund.

Brødrene arvet familieselskapet, og på slutten av 1970-tallet flyttet de til London.

Digital økonomi opp

De britiske avisene som har omtalt listen, legger vekt på at dotcom-selskapene er på vei opp og frem. Fire sentrale personer i Digital Entertainment, som står bak det vanedannende Candy Crush-spillet, er representert på listen. Blant dem er grunnlegger Melvyn Morris med 430 millioner pund i formue, og administrerende direktør Riccardo Zacconi med 354 millioner pund.

Hjernen bak suksesspillet Grand Theft Auto, Rockstar Games-eierne Sam og Dan Houser, kom inn på listen for første gang med 90 millioner pund.

Mest fremstående blant de gamle pengenavnene er dronning Elizabeth. Hun har økt sin personlige formue med 10 millioner pund det siste året, og er nå rangert som nummer 285 med 330 millioner pund.

For å komme med på listen over de 500 rikeste må man ha en minimumsformue på 190 millioner pund - dobbelt så mye som for ti år siden.