Forholdet mellom Colombia og Venezuela har vært betent siden Hugo Chávez engasjerte seg i frigivelsen av FARC-geriljaens gisler. Spesielt etter at han fortsatte forhandlingene tross formaninger fra Columbias president Alvaro Uribe om å la være. Forholdet mellom Colombia og Frankrike kan også komme til å bli mer anstrengt på grunn av den franske utenriksministeren nylig avgitte løfter om å fjerne FARC fra EUs terroristliste.

Årsaken til Frankrikes iherdige engasjement i Colombias gamle kidnappingsproblem heter Ingrid Betancourt. Lørdag var det seks år siden den fransk-colombianske politikeren ble tatt som gissel under en valgkampturné. En av de fire politikerne som ble løslatt av FARC-geriljaen i går, eks-senator Jorge Eduardo Gechem, skal ha sittet i fangenskap over seks år.

Ifølge colombianske aviser (El Tiempo og Semana) ble frigivelsen organisert av Hugo Chávez. Venezuelas innenriksminister var dessuten sammen med Røde Kors da gislene ble hentet tidlig i går ettermiddag (norsk tid).

I «Brev til mor – Fra hinsides helvete» skriver Ingrid Betancourt at hun er tom for krefter, har mistet all appetitt og er i ferd med å gi opp håpet. Kanskje kan gårsdagens frigivelse gi henne nytt håp. Hun får nok høre om nyheten på radio, såfremt hun fortsatt er i live. Moren snakker til henne hver natt via en radiostasjon.

Takker Chavez

Brevet fra den colombianske jungelen der «solstrålende har vanskelig for å trenge igjennom» var det første livstegn fra Ingrid Betancourt siden 2003. Det ble skrevet 24. oktober i fjor og beslaglagt da tre medlemmer av den marxistiske FARC-geriljaen litt senere ble arrestert i hovedstaden Bogota. Brevet vakte stor oppsikt, spesielt i Colombia, da det i november ble offentliggjort sammen med en video. Nå foreligger brevet også i bokform på norsk (Arneborg forlag), inkludert et svarbrev fra hennes barn.

Ingrid Betancourt kommer med en uforbeholden kjærlighetserklæring til familien og en hyllest til friheten. Hun takker en rekke colombianske aktivister og politikere, samt Venezuelas president Hugo Chávez. Og hun hyller Frankrikes nasjonalkarakter som setter prinsipper foran egeninteresser.

I sitt brev beskriver barna savnet av moren, men også sin skuffelse over Colombias president Alvaro Uribe som nekter å ettergi FARCs krav om å få to kommuner demilitarisert i 30 dager for å forhandle.

«Det virker sinnssykt, men det er sant – i alle disse lange årene har alt dreiet seg om dette: en krangel om et sted», skriver datteren Mélanie og sønnen Lorenzo Delloye-Betancourt.

Selv om de føler mangel på støtte fra den colombianske regjeringen, er de svært takknemlig for engasjementet som er vist i hele Latin-Amerika og i Europa, Frankrike spesielt.

Franske løfter

Ingrid Betancourt er bare en av svært mange FARC-gisler, trolig rundt 700, som lever i fangeleirer i den colombianske jungelen, men hun er den desidert mest kjente. Og hun er trolig den som skaper størst hodebry for president Alvaro Uribe.

Frankrikes engasjement for å få henne frigitt har vært stort hele veien. Mens president Nicolas Sarkozy før jul uttrykte seg ganske krast om FARC-geriljaen. Langt mer forsiktig og forhandlingsvillig var utenriksminister Bernard Kouchner da han nylig ga et intervju med colombianske Semana.

I dette intervjuet sier han blant annet at hvis FARC frigir gislene og lover å stoppe kidnappingen, skal han jobbe for at EU fjerner geriljaen fra listen over terrororganisasjoner. Men det går ikke frem av intervjuet om han mener alle de rundt 700 FARC holder fanget, eller kun de om lag 40 «viktigste» gislene, blant dem Ingrid Betancourt og tre amerikanske entreprenører.

Ifølge flere analytikere er det sannsynlig at Ingrid Betancourt blir løslatt sist av alle. Fordi hun er FARCs beste forhandlingskort.

Derfor må hun nok regne med flere dager hinsides helvete.

HO
HO
DENIS BALIBOUSE