JAN LUND

Navnet er Bond — Sir James Bond.

Den 75-årige filmskuespilleren Roger Moore, som syv ganger opptrådte i hennes majestets hemmelige tjeneste som Agent 007, toppet listen over dem som i går ble belønnet for sin innsats for den britiske nasjon i året som har gått med et ridderslag eller en rojal orden.

Listen offentliggjøres tradisjonen tro på dronningens offisielle fødselsdag. Tidligere valgte majesteten suverent. I år hadde offentligheten for første gang fått mulighet til å innstille personer til et rojalt skulderklapp.

Roger Moore, som nå kan titulere seg Sir Roger, ble slått til ridder som anerkjennelse av innsatsen som ambassadør for FNs barnefond UNICEF. Fra residensen i Monaco «aksepterte» Moore ridderslaget på vegne av organisasjonens «mange tusen frivillige og engasjerte medarbeidere».

Balanse City/United

Listen over rike og berømte, som vanlig vis har kombinert rikdom og berømmelse med idealisme og veldedighet, omfattet så forskjellige personer som David Beckham, Sting, Jamie Oliver og Anita Roddick.

Med David Beckhams uforliknelige evne til at havne i medias spotlight kjemper hans nye Order of the British Empire om tabloidavisenes forsider med hans eventuelle kontrakt med den spanske fotballklubben Barcelona.

Manchester Uniteds stjerne og det engelske landslagskaptein topper listen over hedrete sportsfolk. Dronningen sørget imidlertid for balanse mellom Manchester-rivalene United og City ved å tildele Manchester Citys angriper Shaun Goater en orden for hans veldedige arbeide for barn og unge hjemme på Bermuda.

Kanskje som ledd i Hennes Majestets bestrebelser på å gjenoppbygge de politiske relasjoner til Frankrike var det også ordner til Englands to førende franske klubbtrenere, Arsenals Arsène Wenger og Liverpools Gérard Houllier.

Gamle helter

Det var også en orden til melkemannens sønn fra Newcastle, den tidligere folkeskolelærer Gordon Matthew Sumner - bedre kjent under kunstnernavnet Sting. Den tidligere vokalisten i Police med flere filmroller bak seg og en utrettelig forkjemper for sør-amerikanske regnskoger er i dag et veletablert navn i Storbritannias kulturelle establishment - og for øvrig god for et par milliarder kroner.

Andre kjente navn fra rock- og histlistebransjen inkluderer Pink Floyd-gitaristen Dave Gilmour, som nettopp har donert 40 millioner kroner til Londons hjemløse. Også Gerry Marsden, leder av 60-tallsgruppen Gerry and the Pacemakers, mottok dronningens påskjønnelse for sitt sosiale arbeid hjemme i Liverpool. Det var også ordner til popgruppen Hot Chocolates vokalist Errol Brown og musikeren Gary Brooker, som sammen med gruppen Procol Harum skapte den udødelige klassikeren A Whiter Shade of Pale for snart 40 år siden.

To bursdager

På forretningsfronten var det en utmerkelse til stifteren av The Body Shop, Anita Roddick. Alenemoren som stiftet kjeden i 1976 for å kunne forsørge seg selv og sine barn, sa til de engelske mediene at hun håpet at utnevnelsen til Dame ville gjøre henne «enda mer radikal». Anita Roddick trakk seg i fjor som sjef for firmaet og bruker nå det meste av sin tid på idealistiske kamper. Britiske medier fanget henne på mobiltelefonen i et amerikansk fengsel, der hun forsøker at få frigitt et par fanger hun mener er ofre for justismord.

Trendsetter og motekokk Jamie Oliver, som nettopp var kommet tilbake fra sitt første Norgesbesøk, kan skryte av en orden. Han fikk sin anerkjennelse på grunn av et prosjekt der han har lært opp 15 unge arbeidsledige til å jobbe i en av sine restauranter. Det nye 28-år gamle Member of the British Empire sier med et flir at han med sin nye tittel håper å slippe å betale flere parkeringsbøter.

Tildelingene av ridderslag, ordner og andre rojale hedersbevisninger foretas tradisjonelt på det som kalles Dronningens Offisielle Fødselsdag. Dronningen har egentlig fødselsdag i april, men det et trist tidspunkt å kjøre gjennom byen i åpen karet på. Derfor fant hoffet på løsningen med en offisiell kongelig merkedag i juni.