FLEMMING ROSE

President Vladimir Putin vant en overraskende stor seier ved gårsdagens valg til den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen. Putins parti Et forent Russland og dets støttepartier får et komfortabelt flertall i det nye parlamentet. Representative meningsmålinger på valgstedene, de såkalte exit polls viste at Putins parti får 34 prosent av stemmene mens kommunistene går tilbake fra 24 prosent ved forrige valg til bare 14 prosent i det nye parlamentet.

Kommunistene ble med andre ord rammet av et totalt sammenbrudd etter seier ved de to siste valgene. Partiet risikerer å miste 30-40 prosent av plassene i det nåværende parlamentet, og partiets leder Gennadij Sjuganov kan bli tvunget til å trekke seg for å gi plass til en ny kandidat ved neste års presidentvalg.

Kovaljovas holdning var symptomatisk for kommunistenes sammenbrudd ved valget.

— Valget er en katastrofe for kommunistene. Deres velgerskare er falt fra hverandre de siste to ukene, sa Vjatjeslav Nikonov, direktør for tenketanken «Politika», som har fungert som rådgiver for Putins parti Det forente Russland.

- Protestkultur

Ut over Putin gjorde de to nasjonalistiske partiene, Det liberaldemokratiske parti og Fedrelandet, et overraskende godt valg. De lengter tilbake til den mer selvhevdende russiske utenrikspolitikk i det tidligere Sovjetunionen og vil presse Putin på det tettere forholdet til Vesten etter terrorangrepet på USA 11. september 2001.

Liberaldemokratene ledes av den herostratisk berømte nasjonalpopulisten Vladimir Sjirinovskij, mens Fedrelandet ledes av ekskommunist og økonom Sergej Glasjev og nasjonalisten Dmitrij Rogosin. Begge partiene oppfører seg lojalt overfor Kreml, og i går kveld hadde de kapret henholdsvis 11 og 9 prosent av stemmene.

Igor Bunin, direktør for Center for Politisk Teknologi, forklarer de to partienes uventede fremgang med den russiske protestkulturen.

— Vi så det samme i 1993 da Sjirinovskij så sensasjonelt vant, og vi så det i 1996 da general Aleksandr Lebed kom inn på en overraskende tredjeplass ved presidentvalget. I dag ser vi nok et eksempel på denne protestkulturen, sa Igor Bunin til den russiske tv-kanalen 1.

— Der spesielle ved årets protest er at partiene ikke legger seg ut med presidenten, sa Bunin.

Populær Yukos-arrestasjon

Resultatet viser også at Putins fengsling i oktober av Russlands rikeste mann, Yukos-oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij, var et populært skritt som nettopp de to protestpartiene støttet varmt. Så Putin kan bli presset til å fortsette denne linjen - selv om presidenten har sagt at fengslingen var et isolert tilfelle.

109 millioner russere kunne stemt i det fjerde parlamentsvalget siden landet for ti år siden fikk ny forfatning. De første prognosene vitnet om en lavere valgdeltakelse enn ved valget i 1999 da 62 prosent stemte. Men den så ut til å bli høyere enn ved det første parlamentsvalget i desember 1993 da 54 prosent stemte.

Ljudmila Kovaljova, en middelaldrende kvinne som ved tidligere valg har stemt på kommunistene, sa at hun denne gang ville stemme på president Vladimir Putins støtteparti Et forent Russland. Partiet ledes av bl.a. Moskvas populære overborgermester Jurij Lusjkov.

— Kommunistene har ikke levd opp til løftene de har gitt ved tidligere valg. Det gjelder både overfor ungdommen og pensjonister, sier Ljudmila Kovaljova.

Valpefødsel for Putin

President Vladimir Putin fikk ikke mye søvn natt til valgdagen, men det var ikke på grunn av politiske kriser eller andre ekstraordinære begivenheter. Familiens labrador Koney, som Putin har fått av en av sine ministere, fødte åtte valper.

— Vi var oppe halve natten for å hjelpe til med fødselen, sa Ljudmila Putin.

De valgstedene Bergens Tidende besøkte, virket mer velorganiserte enn tidligere. Det var åpne stemmelokaler slik at familie og venner ikke kunne stemme sammen i lokalet. Det har nemlig skjedd under valg tidligere. Her var bord så folk kunne sitte og studere stemmeseddelen før de satte kryss.

De største problemene med valget skjedde i republikken Basjkortostan, hvor det på valgdagen ble avslørt at det ble kastet 19 ekstra stemmesedler i urnen. Like før hadde den regionale sikkerhetstjenesten i republikken funnet et trykkeri som var i ferd med å trykke mer enn en halv million falske stemmesedler. I Basjkotorstan er det mye som står på spill fordi republikken samtidig med parlamentsvalget avholdt lokalt presidentvalg.

For første gang i landets historie deltok tre nålevende presidenter i Duma-valget: de forhenværende presidentene Mikhail Gorbatsjov og Boris Jeltsin samt nåværende Vladimir Putin.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

SÅNN PASSE: Gaster ved Russlands Svartehavsflåte stemte i går i den ukrainske havnebyen Sevastopol. Valgdeltakelsen er dårligere enn for fire år siden, men bedre enn under det første Duma-valget i 1993. <br/>FOTO: GLEB GARANICH, REUTERS